Egy nappal azután, hogy Marokkó kiverte a katari vb-ről a spanyol válogatottat, elképesztő trükkel jutottak be illegálisan Spanyolországba egy Casablancából indult repülőgép utasai.

The Closure Of Airspace In Catalonia Has Affected 159 Flights In Barcelona And Girona.
Fotó: Europa Press News

A Pegasus Airlines repülőgépe a marokkói Casablancából Isztambulba tartott 228 utassal, amikor egy terhes hölgy jelezte, hogy megindult a szülés. Ezért a járat nem folytatta útját, hanem leszállt a Josep Tarradellas Barcelona-El Prat​ repülőtéren.

Ami ezután történt, azt minden bizonnyal sokat elemezgetik még, mindenesetre az eset azzal a hírrel került nyilvánosságra, hogy miközben az áldott állapotban lévő hölgyet vitték volna le a repülőgépről, 27 utas engedély nélkül meglépett a járatról – jelentették hírügynökségek. Közülük 13-at a rendőrök elfogtak, 14-et azonban továbbra is keresnek. 

Visszatérve az eredeti szálhoz, a terhes hölgyhöz: őt is elfogták a rendőrök, kicsivel később, a közrend megzavarásáért. Az USA Today európai kiadásának megfogalmazása szerint erre azután került sor, hogy a kórházba szállítását követően az orvosok megállapították: habár valóban gyermeket hord, de a szülés nem indult meg.

Ami a megszökött, de elfogott utasokat illeti, közülük öten beleegyeztek, hogy visszaszálljanak a gépre, és folytassák az útjukat Isztambulba. A maradék nyolc esetében lefolytatják az ilyenkor szükséges eljárást, majd várhatóan felteszik őket egy másik Pegasus-gépre, és kiröptetik az országból. 

A spanyol hivatalos források nem közölték a gépről az országba beszökött utasok nemzetiségét, nem tudni tehát, hogy marokkóiak voltak-e.

Mindenesetre, mivel a gép Marokkóból indult, alig 24 órán belül Marokkó kétszer került a spanyol címlapokra. Kedden a labdarúgó-válogatottjuk a vb-n a 16 között 11-es rúgásokkal búcsúztatta a volt világbajnok spanyol csapatot, úgy, hogy az utóbbi egyet se tudott értékesíteni.

Katari vb: örömmámorban az arab világ, Hollandiában sok szurkolót letartóztattak

Történelmi sikert ért el Spanyolország legyőzésével az afrikai válogatott. Marokkó az első arab ország, amely nyolc közé jutott vb-n.

Hasonló történt korábban Belgiumban is – és ebben az esetben is a marokkóiaké volt a főszerep –, csak ott rövidebb volt az átmenet.

Zavargások Brüsszelben, miután Belgium döntő mérkőzést vesztett a világbajnokságon

A rendőrségi szóvivő szerint néhány szurkoló botokkal volt felfegyverkezve, egy újságíró arca pedig megsérült a fejmagasságban lőtt tűzijátéktól.