Közélet

A mesterséges intelligencia forradalmasíthatja a művészetet

A befektetők több milliárd dolláros új iparágat látnak az algoritmusokban, az alkotók viszont morális és etikai kérdéseken merengenek, és attól is félnek, hogy elveszítik a munkájukat.

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével egyedi műalkotásokat és írásokat hozhatunk létre, bár pár hónapja ez még lehetetlennek tűnt. Hamarosan viszont ez ugyanolyan hétköznapi dolog lesz, mint a Google keresés, s bár sokan forradalminak tartják a technológiát, nem mindenki ért egyet a használatával.

Humanoid AI robot working in an art studio painting a picture, Art making robot, AI artist artificial intelligence system that can create images and art from a description
A Stable Diffusion mesterséges intelligenciájának alkotása.
Fotó: Shutterstock

A Szilícium-völgy időről időre megbolondul az új MI technológiákért. Pár éve a Meta (akkor még csak Facebook) és a Microsoft is chatbotok fejlesztésbe kezdett, amelyek az üzenetküldő platformokon keresztül úgy tudnak levelezni a felhasználókkal, mintha hús-vér emberek lennének. A Tesla rengeteg pénzt és energiát fektet bele az önvezető autókba és az Amazon automatizálná a raktárait. Ez csak néhány a tervek közül, de sok más technológia gyakorlatilag észrevétlenül része mindennapjainknak. 

Pár hónappal ezelőtt a művészetet is elérte az MI-technológia, pedig sokáig mindenki azt hitte, hogy ez lehetetlen. Hiszen a valódi, egyedi alkotáshoz a gépeknek nincs lelke, nem?

Az MI működésének alapja a tanulás, amelyet „táplálásnak” hívnak. A képkészítő robotokba például fotókat, rajzokat és festményeket táplálnak be egy adatbázisból, amely több millió alkotást tartalmaz. Minden egyes képhez tartozik egy leírás, az MI pedig "megtanulja", hogy a szavak és a képek között milyen kapcsolat van, és a rengeteg betáplált példa alapján ezek a robotok képesek ezeket reprodukálni, amikor parancsként megadjuk neki, hogy mit akarunk látni.

Ha azt kérjük, hogy „piros alma egy asztalon”, akkor az MI képes egy saját, egyedi képet alkotni a számtalan korábbi, „piros” dolgokat, „almát” és „asztalt” tartalmazó, betáplált képek alapján.

A MI-képkészítésnek jelenleg három úttörője van, a Midjourney, a Stable Diffusion és a Dall-E. Az utóbbi fejlesztője, az OpenAI nemrég bemutatta a ChatGPT-t, amely szövegeket képes írni úgy, mintha egy ember ülne a billentyűzet felett. A cég befektetői között a Big Tech óriásai, például a Microsoft és Elon Musk állnak.

Two opponents facing each other. Conflict. People talk face to face. The concept of rivalry. Abstract digital human head made from dots. 3d vector illustration for banner, poster, cover or brochure. mesterséges intelligencia, mi, robot
Fotó: Shutterstock

„A jó művész másol, a nagy pedig lop”

 – mondta állítólag Picasso, aki valójában az idézetet egy újságban olvasta. A mesterséges intelligencia pedig mindkettőt csinálja, bár sokak szerint még az sem biztos, hogy jó-e, mint művész.

Az MI alkotásai viszont komoly etikai kérdéseket vetnek fel. A szövegeket és képeket készítő robotok mások munkáját használják fel referenciaként, ahogyan azt a legtöbb ember is tenné, amivel nem feltétlenül lenne baj. Viszont a technológiát elsősorban olyan óriásvállalatok fejlesztik, mint a Microsoft, a Google és a Meta, a szolgáltatásokért pedig gyakorlatilag garantált, hogy pénzt fognak kérni. Mivel a felhasznált műveket általában az alkotók beleegyezése nélkül táplálták bele a gépbe,

 a Big Tech rengeteg ember szerzői jogain gázolt át.

Ha egy művész az alkotását kiadja, kiállítja vagy feltölti az internetre, abban bízik, hogy mások is látni és élvezni fogják a keze munkáját. Viszont ha ezeket mások is fel akarják használni a saját céljaikra, általában jogdíjat kell érte fizetniük. Ez az adatbázisokba feltöltött és betáplált műveknél nem történt meg, és a technológia fiatal kora miatt még az sem dőlt el, hogy ez egyáltalán szükséges-e.

Az emberi művészek is mások munkáját használják fel, hogy alkossanak, inspirációt merítsenek vagy kialakítsák a stílusukat. A technológia mérföldköveinél mindig nagy volt az ellenállás – 

pár évtizede még a digitális képalkotás és módosítás volt a nagy ellenség, amelyek azóta rengeteg művész eszköztárában helyet kaptak.

Az MI nagy kérdése, hogy van-e joga a robotok és az általuk használt adatbázisok készítőinek a művészeti alkotások felhasználására. A választól függetlenül a technológia továbbfejlődik, csak kisebb lesz a tápláláshoz felhasznált anyagok mennyisége, és bárki képes lesz arra, hogy pár mondattal saját maga is képes legyen alkotni. Lesznek művészek, akik emiatt elveszítik a munkájukat, de az MI-k még sokáig nem lesznek képesek azt reprodukálni, ami igazán különlegessé teszi az emberi alkotásokat, mégpedig az egyediséget és a képzelőerőt.

 

MI művészet robot mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek