Több mint 50 amerikai részvényalap tartja portfóliójának 5 százalékát vagy annál többet Tesla-papírokban. Ezek tavaly átlagban 42,1 százalékot vesztettek a kezelt vagyonukból, ami messze meghaladja az iparág 17 százalékos átlagos esését.

Elon Musk's Tesla unveils electric pick-up 'Cybertruck'
Fotó: Frederic J. Brown / AFP

A portfóliómenedzserek részben saját magukat okolhatják, hiszen megszegték azt az ökölszabályt, mely szerint egy eszközben a portfólió legfeljebb 5 százalékát érdemes tartani, hiszen e felett már sérül a diverzifikáció: ezt a leckét most minden bizonnyal alaposan megtanulják.

A Tesla tekintetében ugyanakkor könnyen lehettek túlzottan bizakodók a szakemberek, hiszen korábban négy év alatt akár 1700 százalékos profitot is elérhettek a Musk-cég részvényein lovagolva.

Amíg korábban nagyot nyertek, most igazán nagyot vesztettek. A 6 milliárd dollárt kezelő Baron Partners részvényalap portfóliójának 52 százaléka van Tesla-papírokban, tavaly 43 százalékos veszteséget könyvelhettek el kezelt vagyonukból, a Zevenbergen Genea intézményi alap pedig 59 százalékos bukásba szaladt bele a túlzott Tesla-kitettsége miatt.

A Tesla árfolyama tavaly járt 72 százalékos mínuszban is, piaci értéke kétharmadát elvesztette az év végére a társaság.

Vannak olyan befektetők, akik töretlenül hisznek a nemrég a Twittert is felvásárló elektromosautó-gyártó cégének jövőjében. Ilyen a pandémia alatt sztárbefektetővé vált Cathie Wood Ark Innovation befektetési alapja is, amely a Tesla részvényeinek keddi, 12 százalékos esése során alaposan bevásárolt: 144 776 darabot vett a jócskán megtépázott papírokból.

Még mindig 6,5 százalék felett a Tesla-kitettség az Ark Innovationnél

Az Ark Innovation ugyan az elmúlt két év során folyamatosan változtatta a Tesla súlyát az 5,9 milliárd dolláros portfólióján belül, ám 2021 áprilisa óta töretlenül 6,5 százalék feletti szinten tartotta. Az alapkezelő tavaly 67 százalékot vesztett ügyfelei pénzéből, ezzel az egyik legrosszabbul teljesítővé vált a szegmensen belül.

Szintén hisz a Teslában és részvényeiben Graham Tanaka, aki a Tanaka Growth Fund 14 millió dolláros alapját kezeli. Az ő portfóliójuk 5,3 százaléka van Tesla-részvényekben. Tanaka szerint a villanyautó-gyártó cégében bőven van potenciál, mégpedig a piacvezető akkumulátortechnológiája miatt. Ugyan nem tartja szerencsésnek azt, hogy Musk minden idejét a Twitter köti le, ám szerinte ez csak egy átmeneti zavaró tényezőnek tekinthető, és hosszú távon nem szabadna befolyásolnia a Tesla jövőjét.

2020-as piaci értékének szintjére zuhant a Tesla

A Twitter megvásárlása alaposan rányomta a bélyegét a Tesla piaci kapitzalizációjára. Az akvizíció óta látványosan esésnek indult a cég részvényárfolyama, rengeteg befektető fordult el a villanyautó-gyártó cég papírjaitól. A felvásárláson túl a Tesla kínai gyártási és megrendelésbeli visszaesése is sokat nyom a latban, ahogy Musk személye is rengeteg gondot okoz a vállalat számára.