Közélet

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint ismét robbanások voltak a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Oroszország korábban tömeges légitámadásokkal reagált az ukrán sikerekre.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelői csütörtökön erőteljes robbanásokról számoltak be Ukrajna oroszok által megszállt zaporizzzsjai atomerőművénél, és ismét felszólítottak egy biztonsági zóna kialakítására az erőmű körül – írja a The Guardian.

Enerhodar, 2022. augusztus 8.Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével.MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Fotó: MTI / EPA / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

Renat Karchaa, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom vezetőjének tanácsadója azonban azt mondta, hogy az atomenergia-ügynökség megállapításai provokációk és alaptalanok.

Oroszország korábban tömeges légitámadásokkal reagált az ukrán sikerekre, a Világgazdaság is megírta, hogy orosz harci repülőgépek újabb rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen. Több vidéki településen robbanások hallatszottak. Eddig úgy tudni, hogy Odessza,Vinnicja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv régióban voltak robbanások, többek között a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részén megrongálódott egy energetikai létesítmény. Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy az orosz támadások az ország energiaellátása ellen irányultak. 

Ma sürgős értekezletet tartottam az energiahelyzetről, a fellépő ellátási problémákról és a terroristák csapásai utáni javítási munkálatokról

 – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön.

A NAÜ korábban kezdeményezte, hogy a harcoló felek vállaljanak kötelezettséget arra, hogy felhagynak az atomerőmű területének támadásával, Oroszország pedig vonja ki a nehézfegyverzetet onnan a helyzet lecsillapítása érdekében. 

 

orosz-ukrán háború Nemzetközi Atomenergia Ügynökség atomerőmű
Kapcsolódó cikkek