Közélet

Ismét heves rakétatámadásokba kezdtek az orosz vadászgépek

Kijevben, ahol az emberek tömegesen metróállomásokon kerestek menedéket, két robbanást lehetett hallani.

Orosz harci repülőgépek újabb rakétatámadást indítottak Ukrajna ellen csütörtökön, az egész országban légiriadó van érvényben, Kijevben egy halálos áldozata is van a támadásnak. 

Több vidéki településen robbanások hallatszottak. Eddig úgy tudni, hogy Odessza,Vinnicja, Dnyipropetrovszk és Mikolajiv régióban voltak robbanások. A Sztrana ukrán hír- és elemző honlap arról számolt be, hogy a Zaporizzsjai terület Kijev által ellenőrzött részén megrongálódott egy energetikai létesítmény. 

MiG-29SMT jet fighter of the Russian Air Force landing.
MiG-29SMT jet fighter of the Russian Air Force landing, Kubinka, Russia.
Számos ukrán települést ért légi csapás.
Fotó: Artem Alexandrovich / Stocktrek Images

A fővárosban, Kijevben, ahol az emberek tömegesen metróállomásokon kerestek menedéket, két robbanást lehetett hallani. A Klymenko-Time és más kiadványok sűrű füstfelhőkről közöltek videókat. Azt nem részletezték, hogy pontosan hol készült a felvétel. Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere Telegram-csatornáján azt közölte, hogy a robbanásokat a Dnyeper folyó bal partján, Dnyiprovszkij kerületben hallották. Közlése szerint egy 55 éves férfi meghalt és két ember megsebesült, amikor egy rakéta csapódott be Kijev déli részén egy épületbe, amely nem lakóépület volt. 

Oroszország október óta rakéta- és dróncsapásokkal veszi célba az ukrajnai elektromos hálózatot, ami a tél folyamán kiterjedt áramkimaradásokat okozott. A legutóbbi rakétacsapások órákkal egy éjszakai dróntámadás után következtek be. 

Az ukrán légierő szóvivője az állami tévében azt mondta, hogy nem kevesebb mint hat Tu–95-ös (harci) repülőgép szállt fel Murmanszk térségéből, és indított rakétákat. Hozzátette, hogy több mint 30 rakétára számítanak, amelyek elvileg már elkezdtek megjelenni különböző régiókban. Úgy tűnik, a rakéták elsősorban Közép-Ukrajnát célozzák. A hadsereg az éjszaka folyamán azt közölte, hogy légvédelmi rendszere lelőtte mind a 24, Oroszország által küldött drónt.  

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magántulajdonú energiatermelője közölte, hogy Kijevben, a környező régióban, valamint Odessza és Dnyipropetrovszk régióban is vészleállítást hajtott végre az áramszolgáltatásban. Más áramtermelők is vészleállítást helyeztek kilátásba az ország más részein. 

A drónok közül tizenötöt a főváros, Kijev környékén lőttek le. Károkról nem szólnak a jelentések. A kijevi városi katonai közigazgatás (KMVA) vezetője, Szerhij Popko a Telegram üzenetküldőn azt írta, hogy a légi csapások veszélye nem múlt el. Egyben kérte a lakosságot, hogy maradjon az óvóhelyeken a légiriadó végéig. 

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hálás a nyugati országoknak a fejlettebb harckocsikért, de kijelentette, hogy ezeket a fegyvereket sokkal gyorsabban kell Ukrajnába küldeni. Éjszakai beszédében azt is közölte, hogy a tankokkal együtt várják a nagy hatótávolságú rakétákat és a vadászrepülőket is.

 

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek