Közélet

Eldobhatják a maszkot a Németországon belül utazók

Február elejétől már csak az egészségügyi intézményekben kell majd maszkot viselni Németországban.

Visszavonják a koronavírus terjedését lassító maszkviselési kötelezettséget a németországi távolsági közlekedésben – jelentették be pénteken Berlinben. Így február elejétől már csak az egészségügyi intézményekben (kórházakban, rendelőkben, ápolási otthonokban) kell majd maszkot viselni Németországban.

Németországban a járványhelyzet stabil, és nem kell tartani új téli fertőzéshullámtól.

A jogszabályi kötelezettségek helyett az önálló, egyéni felelősségvállalásra lehet helyezni a hangsúlyt – mondta Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter, aki korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy aggasztó az Amerikában terjedő új variáns.

Woman Removing Mask While Sitting At Airport
Fotó: Getty Images

A helyi közlekedésre vonatkozó járványvédelmi előírásokat a tartományi kormányok alakítják Németországban. Több tartományban (Bajorországban és Schleswig-Holsteinban) már eltörölték a maszkviselési szabályt, de Berlinben, Hamburgban és Baden-Württembergben még érvényben van.

A legtöbb korlátozást már tavaly nyáron visszavonták minden tartományban. Ugyanakkor a felső légúti betegségek őszi-téli szezonja jóval erősebb, mint az utóbbi években. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) becslése szerint január első hetében nagyjából 1,4 millióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 4 millió körül lehetett az új megbetegedések száma a 84,1 millió lakosú országban. 

 

covid Németország maszk
Kapcsolódó cikkek