Közélet

Ezrével érkeznek a generátorok a szétlőtt infrastruktúrájú Ukrajnába

Kuleba szerint az ukrán diplomatáknak egy történelmi méretű szállítmányról sikerült megegyezniük.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy megállapodás született közel 8000 generátor és 1800 beszállításáról – írta a Kárpáti Igaz Szó.

KULEBA, Dmitro
Fotó: Efrem Lukackij

Elmondta, hogy az áramfejlesztéshez szükséges eszközök mellett több mint 40 kilométer kábel és nagy mennyiségű, javításhoz szükséges alkatrész is érkezik, és az új felszerelés munkába állításához külföldi szakemberek is segítséget nyújtanak.

Az energiaberendezések és a fűtőtestek életfontosságúak a háborúban álló Ukrajna számára, amely az utóbbi időben jelentős károkat szenvedett el az orosz rakétatámadások következtében. Az infrastruktúrát ért károk a közműszolgáltatások megszakadását jelentik, ami háztartások százezreinek okozott áramkimaradást és a fűtés leállását. A hideg téli hónapokban ez több áldozatot is követelhet, mint maguk a fegyveres összecsapások, ezért a generátorok most hatalmas segítséget jelentenek.

Bár a bajba jutott ukránok számára ez az eddigi legnagyobb eszközcsomag, az utóbbi hónapokban rengeteg ország küldött ehhez hasonló felszerelést. Pár napja Tajvanról érkezett húsz darab nagyfeszültségű generátor, az első részlete egy nagy méretű szállítmánynak, amelyről Kijev és Tajpej korábban egyezett meg.

 

orosz-ukrán háború Dmitro Kuleba generátor Ukrajna infrastruktúra
Kapcsolódó cikkek