Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a torna helyi biztonsági emberei az orosz zászló helyett a szerb lobogót akarták elkobozni egy szurkolótól.

A fan of Serbia's Novak Djokovic waves the national flag during his men's singles match  against Australia's Alex De Minaur on day eight of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 23, 2023.
Fotó: AFP

A hétfői színkontroll előzménye az volt, hogy ukrán tiltakozás nyomán a múlt héten kitiltották az orosz nemzeti lobogót az Australian Open területéről, így a pályák lelátóiról is Moszkva ukrajnai háborúja miatt.

Az esetről beszámolva a londoni Daily Mail a jelentéséhez videófelvételt is mellékelt, amelyen az érintett drukker elmagyarázza a biztonsági embereknek, hogy a vállára vetett zászló szerb, 

amelynek csíkjait ugyanaz a három szín (piros, kék, fehér) alkotja, mint az oroszt, csak éppen fordított sorrendben.

Az orosz mellett a háborúban Moszkvát támogató Fehéroroszország lobogóját is kitiltották az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont Melbourne Parkból és környékéről az ukrán nagykövet panasza nyomán. A két ország sportolói csak semlegesként versenyezhetnek a tenisztornákon, nemzeti színeik nem jelennek meg a tévéközvetítésekben vagy a sorsolási táblán.