Közélet

Kész mindent elmondani a Wagner csoport és Jevgenyij Prigozsin háborús bűneiről egy Norvégiába dezertált zsoldos

Menedéket kért Norvégiában egy orosz férfi, aki ügyvédjének közlése szerint a Wagner orosz katonai magánvállalatnál töltött be korábban magas tisztséget – derül ki a norvég hatóságok és az ügyvéd hétfői közléséből. Andrej Medvegyev közölte, hogy minden bűnről beszámol a jogvédő szervezeteknek, amit a Wagner-csoport és Jevgenyij Prigozsin elkövetett. A férfit Oslóban helyezték el.

A norvég bevándorlási hivatal (UDI) megerősítette az AP amerikai hírügynökségnek, hogy Andrej Medvegyev menedékért folyamodott a skandináv országban, amelynek a területére illegálisan érkezett.

This general view taken on November 4, 2022, shows a poster displaying a Russian soldier with a slogan reading 'Glory to the Heroes of Russia' decorating a street near the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg.
Fotó: AFP

Biztonsági és adatvédelmi okokból az UDI nem fűzhet egyéb kommentárt az ügyhöz

– tette hozzá a bevándorlási hatóság.

Az orosz férfi norvég ügyvédje, Brynjulf Risnes szintén megerősítette, hogy Medvegyev menedéket kért Oslótól. Az ügyet a norvég bevándorlási rendőrség vette át, a férfit pedig átszállították a fővárosba, ahol a határsértők számára fenntartott létesítménybe került.

A norvég rendőrség a múlt héten számolt be arról, hogy elfogtak egy külföldit az Oroszországgal közös határ mentén. A határsértésre az orosz határőrök hívták fel a norvég hatóságok figyelmét, miután határsértésre utaló nyomokra figyeltek fel a hóban.

Medvegyev tavaly július 6-án otthagyta a Wagner csoportot, majd egy orosz emberi jogi csoportnak jelezte, hogy kész mindent feltárni a zsoldoscsapatról, illetve az azt vezető Jevgenyij Prigozsin ténykedéseiről. 

Brynjulf Risnes hétfőn megerősítette, hogy ügyfele kész megosztani a tapasztalatait a háborúban elkövetett bűnöket vizsgálókkal.

Folytatódik az öldöklés, az ukránok nem adják fel Szoledar várost

A kelet-ukrajnai Szoledar bányaváros szinte a földdel vált egyenlővé, de a harcok továbbra is tartanak a területen. Kedden a Wagner csoport közölte, hogy zsoldosai átvették az irányítást a városban, de szerdán az ukrán és az orosz sereg is közöte, hogy a harcok nem értek véget. Szoledarban még tartózkodik egy maréknyi ukrán katona, akik ellenállnak az orosz rohamnak. Moszkva légideszantegységek bevetésével kezdte el elvágni Szoledart az erősítéstől.

Korábban ismertetett hírszerzési jelentések szerint a Wagner csoport többtucatnyi – főleg afrikai – országban aktív, mindemellett szerepet vállalt az ukrajnai harcokban is.

 

Wagner-csoport dezertőr zsoldos
Kapcsolódó cikkek