Közélet

Kijevben éjfél után is robbanások hallatszottak

Az ukrán fővárost és környékét a Reuters tudósítása szerint röviddel éjfél után is lőtték az oroszok, robbanások hallatszottak, és Ukrajna-szerte szóltak a légvédelmi szirénák.

A 2022-as háborús szilvesztert minden bizonnyal sokáig emlegetni fogják a kijeviek, hiszen robbanásoktól volt hangos, de a Reuters jelentése szerint nem petárdákétól. Valamivel éjfél után országosan légvédelmi riadót hirdettek, amely csak több mint négy órával később ért véget.

Aftermath of Russian attacks in Kyiv
Fotó: AFP

Kijevi és helyi regionális hivatalnokok a Telegramon arról tájékoztattak, hogy a légvédelmi rendszerek működésbe léptek. Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója vasárnap reggel arról posztolt, hogy hajnalban megrongálódott egy infrastrukturális létesítmény, de további részleteket nem közölt.

Még röviddel éjfél után is lehetett robbanásokat hallani a fővárosban és a környékén, és a légvédelmi szirénák országszerte szóltak. Kijevben is, ahol a hírügynökség forrása olyan jelenetről számolt be, hogy emberek a balkonokról Ukrajnát és a hősöket éltették, miközben szóltak a szirénák.

Záporoznak az orosz rakéták a szilveszterező kijeviekre

Az év utolsó napján sem csillapodik a háború, az ukrajnai városokra – köztük Kijevre is – rakéták tucatjai hulltak – közölték ukrán hivatalnokok szombaton.

Az ukrán főváros ellen a háború kezdetétől péntekig 52-szer indítottak támadást, és a kijeviek 29 teljes napot töltöttek tavaly az óvóhelyeken.

Magyarországra az év utolsó napjaiban is szakadatlanul érkeztek a menekülők. Az ukrán–magyar határszakaszon 2871-en léptek be be szombaton, a román–magyar határon érkezők közül pedig 1722-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából jöttek – erről az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatta vasárnap az MTI-t.

 

háború Kijev szilveszter rakéták légvédelem
Kapcsolódó cikkek