Közélet

Lakónegyedekre nyitottak tüzet az oroszok

A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost ottani idő szerint vasárnap délután.

A dél-ukrajnai Herszon városát újabb heves orosz támadás érte, sok a sérült és a halálos áldozat – közölte vasárnap a megyei tanács. Egyelőre az áldozatok számáról nincs információ. Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a megyei klinikai kórházat, ahol egy ápolónő megsérült.

Fotó: Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost ottani idő szerint 12.48 és 14.05 óra között. Később Jurij Szobolevszkij, a megyei tanács elnökhelyettese arról tájékoztatott a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy az orosz erők a város lakónegyedeire nyitottak tüzet.

Szavai szerint sok a halálos áldozat és a sérült, de pontos számokat ő sem hozott nyilvánosságra.

Eközben az orosz katonai szóvivő Donyec-medencei előnyomulásról tett bejelentést. Igor Konasenkov altábornagy azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz offenzíva előnyösebb állások elfoglalását tette lehetővé. Ezen a frontszakaszon a tábornok szerint elesett mintegy 90 ukrán katona. Az orosz támadás a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányában is folytatódott.

Az orosz harcászati repülőgépek, valamint rakéta- és tüzérségi erők 143 ukrán élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 103 tüzérségi állásra mértek csapást. Az orosz légvédelem lelőtt négy drónt, 16 HIMARS-, Vilha- és Uragan-rakétát, valamint egy amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát.

 

Herszon támadás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek