Közélet

Orosz dezertőrök élnek egy dél-koreai repülőtéren, mivel nem kapnak menekültstátuszt az országban

Hónapok óta a Szöul melletti Incson város repülőterén él öt orosz férfi, akik a sorozás elől menekültek el Oroszországból. Egyikük, a 23 éves Vlagyimir Maraktajev a Washington Postnak arról beszélt, hogy azért dezertált, mivel nem akar embereket ölni és nem akar Putyin háborújának részese lenni.

Szeptember a dél-koreai Incson város repülőterén él az az öt orosz férfi, aki elszökött Oroszországból a sorozás előtt. A dezertőröket szeptemberben, a részleges mozgósítás alatt sorozták be, és még aznap elmenekültek az országból. Dél-Koreába utaztak, ahol menekültstátuszért folyamodtak, viszont ezt azóta sem kapták meg. 

General view of the Incheon International Airport, west of INCHEON, SOUTH KOREA - 2023/01/02: General view of the Incheon International Airport, west of Seoul. South Korea started requiring COVID-19 testing for arrivals from China at Incheon International Airport, the gateway to South Korea. (Photo by Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
A dél-koreai Incson város repülőtere.
Fotó: Getty Images

Az öt férfi egymástól függetlenül szökött meg Oroszországból, és az incsoni repülőtér 1-es termináljában találkoztak. Elmondták, hogy minden napjuk rettegéssel telik, mivel a hatóságok bármikor közölhetik, hogy a elutasítják a menekültstátuszukat, ami azt jelenti, hogy visszatoloncolják őket Oroszországba. Az Insider arról írt, hogy hármójuk már kapott értesítést arról, hogy január 31-én határoznak a kérelmükről.

Nem akarok embereket ölni és meghalni sem. Ez egy politikai konfliktus, egy imperialista háború, ami egy szomszédos nemzet meghódításáról szól 

– erről az egyik dezertőr, a 23 éves Vlagyimir Maraktajev beszélt, amikor arról kérdezték, hogy miért szökött meg a hazájából. A Korea Timesnak adott interjújában elmondta, hogy autóval szökött át Mongóliába, majd Ulánbátorból először Manilába repült, ahol hetekig bujkált. Végül sikerült helyet szereznie egy repülőgépen, így érkezett meg a dél-koreai Incsonba, november 12-én. Innen viszont nem tudott továbbutazni, mivel Maraktajevtől és a másik négy dezertőrtől is 

megtagadták a hatáságok a belépést az országba, így a repülőtér épületében rekedtek, azt nem hagyhatják el.

Az Insider arról írt, hogy az oroszokat a reptér egyik elkerített váróhelyiségében szállásolták el, bár az öt férfi inkább fogva tartásról beszélt. Elmondta, hogy a repülőtéri mosdókban tudnak tisztálkodni, illetve hogy napi háromszori étkezést biztosítanak nekik.

Zelenszkij követelőzik: a tankok gyorsabb szállítását, vadászgépeket és nagy hatótávolságú rakétákat is akar

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij hálás a nyugati országoknak a fejlettebb harckocsikért, de kijelentette, hogy ezeket a fegyvereket sokkal gyorsabban kell Ukrajnába küldeni. Éjszakai beszédében azt is közölte, hogy a tankokkal együtt várják a nagy hatótávolságú rakétákat és a vadászrepülőket is.

Dél-Koreával rossz lóra tettek

A szigorú elbánás az öt orosz dezertőrrel szemben nem egyedi eset. Dél-Korea rendkívül szigorú a menedékstátuszt illetően, az ilyen kérelmek mindössze 1 százalékát fogadják be.

 A nemzetközi jogi normákkal ellentétben Dél-Korea nem fogadja el érvényes jogalapnak a menekültstátuszhoz azt, ha a kérvényező háború sújtotta területről menekült el 

– erről az öt férfi ügyvédje, Lee Jong-chan beszélt. Hozzátette, nagy rá az esély, hogy visszatoloncolják őket Oroszországba.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának jelentése szerint Dél-Koreában általánosságban a Szíriából és Jemenből menekültek szoktak humanitárius vízumot kapni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. szeptember 21-én rendelte el a részleges katonai mozgósítást, ami 300 ezer tartalékos behívását jelentette. Az Associated Press ezt követően arról számolt be még a bejelentés hetén több mint 194 ezer orosz állampolgár menekült el az országból.

 

Dél-Korea menekültek befogadása dezertőr
Kapcsolódó cikkek