Közélet

Szoledar tartja magát, az oroszok megfutamodtak az ukránok szerint

Az orosz csapatok kísérletet tettek a város elfoglalására, de veszteségeket szenvedtek, és visszavonultak.

Az orosz erők az elmúlt napban 106 alkalommal lőtték a Donyeck megyei Szoledar városát, és 22-szer csaptak össze az ukrán katonákkal a térségben – számolt be Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője hétfőn.

Mint mondta, a fagyos időjárás lehetővé teszi a nehézeszközök – harckocsik, gyalogsági harcjárművek és páncélozott szállítójárművek – használatát, ezért az ukrán erők számára ellentámadásra is lehetőség nyílik. 

Hangsúlyozta, hogy előnyre tesz szert az az oldal, amelyik jobban felkészíti katonáit és haditechnikai eszközeit a téli hadműveleti szakaszra, valamint jobb taktikai terveket dolgoz ki.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka cáfolta azokat az orosz sajtóban megjelent híreket, amelyek szerint az orosz hadsereg elfoglalta volna Szoledart:

az orosz csapatok ismét kísérletet tettek a város elfoglalására, de veszteségeket szenvedtek, és visszavonultak. 

Kifejtette, hogy az orosz erők több irányból rohamozták meg a várost, és a legfelkészültebb fegyvereseket, a Wagner magánhadsereg zsoldosait is bevonták a műveletbe.

Szoledar, 2023. január 9.Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án
Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án.
 Fotó: Roman Chop / MTI / AP

Volodimir Zelenszkij elnök vasárnap esti videóüzenetében bejelentette, hogy erősítést küldenek a Donyecki térségbe. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren hangsúlyozta, hogy Ukrajna felfegyverzése a legrövidebb út a győzelemhez, valamint a béke és biztonság helyreállításához Európában és azon túl. Az RBK-Ukrajina hírportál emlékeztetett arra, hogy Kuleba korábban azt mondta: Ukrajna 2023-ban minden szükséges katonai segítséget megkap partnereitől, amit 2022-ben nem kapott meg.

 

 

orosz-ukrán háború Bahmut Szoledár
Kapcsolódó cikkek