Halálra ítéltek Szaúd-Arábiában egy közismert jogprofesszort. Avad Al-Garnit még 2017-ben tartóztatták le, amikor Mohamed bin Szalmán hatalomra jutott. A koronaherceg célja az volt, hogy a rendszert bírálókat kíméletlenül elhallgattassa. A hivatalos indoklás akkor az volt, hogy Al-Garni kétmillió követőjével veszélyes a társadalomra. 

A szaúdi koronaherceg. Fotó: AFP

Furcsa módon, a mostani halálos ítélet indoklásában is nagyjából ezt tudták felhozni ellene, azaz a jogprofesszor fő bűne, hogy van egy Twitter-fiókja és használ WhatsApp alkalmazást. Ezeken pedig a „saját véleményét hangoztatta”. Érdekes módon az a rezsim küldi ezek miatt halálba, amely előszeretettel fektet milliárdokat a hasonló technológiai cégekbe, például magába a Twitterbe és a Facebookba. 

Ráadásul a The Guardian cikke szerint nem először fordul elő, hogy a Twitter miatt kapjon valaki súlyos büntetést Szaúd-Arábiában. Tavaly egy Leedsben tanuló édesanyát ítéltek 34 év börtönre tweetelésért, egy másik nőt pedig 45 évre. 

Szaúd-Arábia külföldi befektetésein keresztül előszeretettel próbálja magáról egy haladó és digitalizálódó királyság képét festeni, közben még mindig könyörtelenül, mondvacsinált indokokkal irtja az ellenvéleményt megfogalmazókat.