Az FTX-összeomlást követően egyre több vezetőről derül ki, hogy szívesen beszél a történtekről a hatóságoknak, így a legfrissebb hírek szerint az alapító tulajdonos Sam Bankman-Fried újabb bizalmasa, a cég mérnöki igazgatója, Nishad Singh vett részt egy előzetes ülésen a New York déli kerületéhez tartozó ügyészségen, ahol az együttműködés kérdését vitatták meg, noha egyelőre ellene nem emeltek vádat a hatóságok.

FTX Founder Sam Bankman-Fried Appears In New York Court For Arraignment Hearing
Fotó: Michael M. Santiago / Getty Images

Egy ilyen tárgyalás azonban nem feltétlenül vezet tényleges megállapodáshoz, hiszen kérdéses, hogy a hatóságoknál relatíve későn jelentkező Singh számára tud-e az ügyészség vonzó ajánlatot biztosítani, miután az FTX és az azt körülvevő ökoszisztéma több vezetője már jó néhány információt közölt.

Singh ugyanakkor jelentős segítséget nyújthat Bankman-Fried politikai és jótékonysági adományaival kapcsolatban, hiszen fontos szerepet töltött be az FTX-hez köthető adományozásban.

A bukott kriptoguruval szembeni vádak között a kampányfinanszírozási szabályok megszegése is szerepel, és itt Singh érintettsége kifejezetten jelentős, miután több mint 9,3 millió dollárt adott különböző demokrata párti jelölteknek és csoportoknak 2020 óta. Az egyik legtöbb pénzt, 1 millió dollárt ezek közül az adományok közül a Mind The Gap nevű szervezet kapta, amelyet Bankman-Fried édesanyja alapított. 

Az FTX-hez legalább 73 millió dollár politikai adomány köthető, de Bankman-Fried a 2024-es választásokon akár 1 milliárdot is hajlandó lett volna politikusoknak adni tervei szerint. Jelentős összeget kaptak az effektív altruizmus nevű irányzathoz köthető szervezetek is, amelyek egyik tanítása az volt, hogy vannak, akik akkor teszik a legtöbb jót, ha a saját keresetüket maximálják, amit később szétosztanak az irányzathoz köthető szervezetek között.

Az FTX új vezetése szeretné visszaszerezni ezeket az adományokat, 

ezért a múlt hónapban nyilvánosan kérte azokat a szervezeteket, amelyek kaptak ezekből, hogy adják vissza a pénzt. Amennyiben erre nem kerül sor, úgy elhúzódó perek segítségével hajthatják be a kérdéses összegeket – írja a Bloomberg.

Singh több száz millió dollár értékben kapott hiteleket is az Alameda Researchtől, az FTX-birodalom kriptokereskedelemmel foglalkozó részétől a csőd kapcsán napvilágra jutott iratok szerint. A főmérnök viselt dolgai felkeltették az értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) és az árupiaci szabályozó (CFTC) figyelmét is.

Miután Caroline Ellison és Gary Wang együttműködését bejelentették, Damian Williams, New York déli körzetének főügyésze nyilvánosan kérte azokat, akik részt vettek a csalásban, hogy álljanak elő. Azonban kérdéses, hogy az első árulók után jelentkezők is köthetnek-e kedvező megállapodást. Egyelőre azt sem tudni, hogy merre tartózkodik az Alamedát tavaly augusztusig társ-vezérigazgatóként vezető, majd ekkor távozó Sam Trabucco, aki szintén vádemelésre számíthat.