Miközben Sam Bankman-Fried, az FTX kriptotőzsde és az Alameda Research alapítója ártatlanságával haknizott a médiában, a cégei más felső vezetői, így Gary Wang és Caroline Ellison együttműködtek az amerikai hatóságokkal és bűnösségüket is elismerték.

Caroline Ellison,
Sam Bankman-Fried,
SBF, FTX
Caroline Ellison, az Alameda vezérigazgatója volt
Fotó: muzzlightyear YouTube-csatona

Minderről Damian Williams manhattani kerületi ügyész számolt be Twitteren közzétett videójában, amelyben más tetteseket is arra biztatott, hogy álljanak elő és működjenek együtt a hatóságokkal. Mint mondta, 

gyorsan haladunk és a türelmünk nem végtelen.

Ellison és Wang még hétfőn írták alá vallomásukat, ám azt csak szerdán hozták nyilvánosságra, amikor már Bankman-Fried is úton volt az Egyesült Államok felé. A kriptotőzsde-alapító eddigi nyilvános védekezése arra alapult, hogy nem tudott a szabálytalanságokról, ám barátai vallomásai ennek ellentmondanak. A vallomásukban szerepel az is, hogy 250 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek és az ügyészség kérheti a bírótól az együttműködés figyelembevételét az ítélet meghozatalakor – írja a Reuters.

Tekintve, hogy Bankman-Fried állt az FTX élén, és ő volt az Alameda 90 százalékának birtokosa, kérdéses, hogy számára is nyitott-e az együttműködés és az azzal együtt járó méltányosabb büntetés lehetősége. Noha az feltételezhető, hogy a bukott kriptoguru szívesen magával rántaná vetélytársát Changpeng Zhaót és a Binance-t, nem biztos, hogy bizonyítékkal is képes lehet szolgálni a hatóságok számára. A több kérdést felvető stabil coin, a Tether legnagyobb ügyfele az Alameda volt

Bankman-Fried esetleg őket áldozhatja be szabadsága érdekében, ám abban az ügyben sem biztos, hogy a rendelkezésére áll bizonyíték bármiféle bűncselekmény kapcsán.

Természetesen az sem zárható ki, hogy Bankman-Fried – bármennyire is nem tűnik klasszikus bűnözőnek – csukva tartja a száját és nem áldoz be másokat az enyhébb ítéletért cserébe. Várhatóan már csütörtökön a manhattani bíróság elé állhat a kriptotőzsde-alapító, akinek a barátai vallomása után alaposan újra kell gondolnia, hogyan védekezhet a vádak ellen.