Közélet

Ukrajna keleti felét egy óriási aknamező borítja

Az ország háború utáni újjáépítése jelentős akadályokba ütközhet az érintett területeken.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy az orosz invázió során az ország nagyjából 250 ezer négyzetkilométeres területét aknásították el, de a területek visszafoglalásával ez a szám tovább nőhet – írta a Bloomberg.

Russia-Ukraine war IZYUM, UKRAINE - SEPTEMBER 28: Ukrainian mine clearance team gather and conduct mine and ammunition clearance after Russian Forces withdrawal from the Izyum city, at fields around highway located between Izyum and Slovyansk districts, Kharkiv Oblast, September 28, 2022. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Jelenleg ez a világ legnagyobb aknamezeje. Nemcsak az emberek utazását nehezíti meg, hanem súlyos fennakadásokat okoz a mezőgazdaságban is, ami az egyik fő iparágunk

– mondta Smihal vasárnap a dél-koreai Yonhap hírügynökségnek.

Ez az aknamező egy kicsivel lenne nagyobb, mint az Egyesült Királyság teljes területe, amit a hatástalanítás előtt gyakorlatilag semmire nem lehetne használni. Hazánktól egy kőhajításnyira, Horvátországban a délszláv háború után évtizedekkel is óriási az aknaveszély, és az ottani mezők mérete csak a töredéke annak, ami Ukrajnában található.

Az oroszok a visszavonulás nyomán egyre több területet aknásítanak el, hogy megakadályozzák az ukrán hadsereg előretörését. A modern robbanószerek kifejezetten gonosz fegyverek, ugyanis céljuk elsősorban nem a halál, hanem a súlyos sérülések okozása, amelyek ellátása rengeteg erőforrást emészt fel.

Az utakat, mezőket és településeket ellepő aknák óriási problémát fognak jelenteni az ország újjáépítésekor, az egyébként is romos állapotban lévő infrastruktúrának az ellátása is sokkal nehezebb lesz. Az ukránok azonban nem hagyják későbbre a feltakarítást, a hadsereget folyamatosan követik a szakemberek, akik fémkeresőkkel felszerelkezve hatástalanítják az eszközöket.

A háború egyik nagy pozitív jelképe is innen ered; az ukrán aknakereső kutya, Patron az orosz invázió után pár hónappal jelent meg a közösségi médián, ahogy a robbanószerek megtalálásában segít. Azóta az eb a mezők mellett sorra járja a kórházakat, az óvóhelyeket és az iskolákat, valamint egy róla készült rajzfilmsorozat is tervben van. Még kitüntetést is kapott Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől.

 

orosz-ukrán háború aknamentesítés Ukrajna akna
Kapcsolódó cikkek