Közélet

Washingtonnal egyeztetve dönt Scholz a Leopardokról

A lengyel kérést a kellő sürgősséggel kezelik a német kormányfő szerint.

Kellő sürgősséggel napirendre veszi a lengyel kormány kérését a német szövetségi kormány a Leopard 2 harckocsik Ukrajnába szállításáról, és a washingtoni vezetéssel egyeztetve hoz döntést – mondta Olaf Scholz kancellár kedden Berlinben.

Fotó: Ronny Hartmann

Scholz erről a a Die Welt című lap Gazdasági csúcstalálkozó című fórumán beszélt az újság beszámolója szerint, valamint rámutatott, hogy a hadiipari exportot szabályozó előírások határozzák meg azt az eljárást, amellyel dönteni kell a külföldön értékesített német termékek továbbadásáról harmadik országnak.

A kormányfő szerint ezt az eljárást le is folytatják, és a lengyel kérést az ügy által megkövetelt sürgősséggel kezelik. A kancellár a nem nyilvános fórumon arról is beszélt, hogy a kérés jóváhagyását a washingtoni vezetéstől teszik függővé. Kiemelte:

soha nem egyedül cselekszünk, hanem szorosan egyeztetve legfontosabb partnereinkkel, mindenekelőtt az Egyesült Államokkal.

Mint mondta, a német lakosság támogatja ezt az alapelvet, és a kormány kitart mellette.

A lengyel kormány keddi tájékoztatása szerint hivatalosan megkérték a német kormányt, hogy járuljon hozzá a lengyel hadseregnek vásárolt Leopard 2 harckocsik egy részének – korábbi adatok szerint 14 darab – átadásához az orosz támadás ellen védekező ukrán erőknek.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek