Joe Biden „még nem fejezte be, amit elkezdett”, ezért a 2024-es választáson ismét indul az amerikai elnöki székért – ezt a felesége tette világossá egy interjúban, amelyet az AP-nek adott ötnapos afrikai körútjának végén.

US President Joe Biden Returns To Washington from a trip to Poland
Fotó: AFP

A jelenlegi – és reménye szerint jövőbeli – First Lady szerint már csak azt kell kitalálni, mikor és hol jelenti be férje az indulást hivatalosan.

Hányszor kell még mondanom, hogy elhiggyék?

– válaszolta az érdeklődésre Jill Biden az MTI jelentése szerint.

Maga az elnök nem erősítette meg felesége szavait az ABC Newsnak, hiszen az maga a hivatalos bejelentés lett volna. Jill Biden nyilatkozatát úgy kommentálta, hogy ő komolyan gondolja, amit mond, neki azonban még sok a dolga, mielőtt teljes gőzzel belevághatna egy kampányba.

Ugyanebben az interjúban az elnök Peking friss kezdeményezéséről elmondta: 

Nem volna racionális, hogy Kína tárgyaljon az Ukrajna és Oroszország között zajló, Kijev számára teljesen igazságtalan háború kimeneteléről.

 

Egy éve tart az orosz–ukrán háború – legfontosabb cikkeink az évfordulón

Az Ukrajna elleni orosz háború nemcsak a frontvonalakon, de gazdasági téren is zajlik, és a magyar cégekre is nagy hatást gyakorolt.

Tavaly ősz óta nem titok, és Biden is többször utalt rá, hogy nem esne ellenére még egy elnöki ciklus, de ezek csak utalások voltak, és nem hivatalos bejelentés. Barack Obama, aki szintén a Demokrata Párt elnöke volt, a választás előtti év áprilisában jelentette be újraindulását, és Biden tanácsadóinak utalásai szerint ő is ezt teheti majd.
Ha Joe Biden újraindul, és megválasztják, a következő ciklusa végén 86 éves lesz. Az elnököt azonban már eddig is sokan bírálták azzal, hogy egészségi és mentális állapota nem teszi lehetővé feladatai maradéktalan ellátását.

Joe Biden megint elesett egy lépcsőn

Felvétel készült az amerikai elnökről, ahogy ismét elesik egy lépcsőn, ezúttal Varsóban történt az eset, mielőtt felszállt volna az elnöki különgépre. 

A Republikánus Pártban már folyik a versengés a lehetséges jelöltek közt. Donald Trump korábbi elnök novemberben jelentette be, hogy újra ringbe száll, Nikki Haley korábbi amerikai ENSZ-nagykövet és dél-karolinai kormányzó néhány hete, Vivek Ramaswamy vállalkozó pedig a múlt héten.