Közélet

A britek szerint Oroszország kimerülőben van, nincs ereje elindítani a tavaszi offenzívát

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere szerint Oroszország elpocsékolta a katonai erőforrásait a kelet-ukrajnai front áttörésénél. Ben Wallace arról beszélt egy interjúban, hogy Moszkva feleslegesen sok áldozatot vállalt, sikertelenül, miközben a nyugati szankciók és a szakemberhiány miatt nem tudja megfelelő sebességgel pótolni az elvesztett fegyvereket. A hírek szerint Moszkva vásárlásokkal pótolhatja az ipari hiányosságait.

Oroszország annyira kimeríthette a tartalékait a háború majdnem egy éve alatt, hogy már nincs meg a megfelelő eszközállománya és a humán erőforrása a kelet-ukrajnai front áttöréséhez – erről az Egyesült Királyság védelmi minisztere, Ben Wallace beszélt egy interjúban, amelyet az Institute for the Study of War (ISW) szemlézett.

Traces of war in Kherson Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Ben Wallace arról is beszélt a BBC-nek, hogy a brit hírszerzők nem tapasztalják azt a hatalmas haderő-mozgósítást az orosz fél részéről, amelyről Ukrajna már hetek óta beszél. Ukrán tisztviselők régóta hangoztatják, hogy Oroszország egy minden eddiginél nagyobb offenzívát indíthat a háború évfordulója alkalmából, annak érdekében, hogy teljesen megszerezhesse a Donbász térséget. A brit védelmi miniszter szerint ennek nincs bizonyítéka, és hozzátette, hogy ez az orosz tartalékok apadását jelezheti. Szerinte Moszkva rosszul gazdálkodott a készleteivel, és hatalmas költségek árán szerzett meg métereket a kelet-ukrajnai Donyeck-térségben – írta az ISW.

Wallace becslése szerint Oroszország haderejének 97 százalékát lekötötte Ukrajnában, és harci hatékonysága 40 százalékkal csökkent a harcokban.

Kitart Ukrajna mellett a NATO

A NATO-főtitkár sürgette Törökországot, hogy ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmét.

A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézete (IISS) egy jelentésében azt írta, hogy az orosz lehetőségek azért fogynak, mert a harcokban az ország elveszítette a T-72B és a T-72B3M harckocsik nagyjából felét, valamint a T-80-as széria egy jelentős részét. Szerintük a géppark kimerülését jelezheti az is, hogy Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese február 9-én az orosz ipar felpörgetésére, a tankok és fegyverek gyártásának növelésére szólított fel. A Norvég Hírszerző Szolgálat (NIS) arról jelentett, hogy Oroszországnak megvan a képessége, hogy nagy mennyiségben gyártson kézifegyvereket és harckocsikat, de az erőforrásait meg kell osztania a nyugati szankciók hatásainak mérséklése érdekében. Emellett a hadiipart hátráltatja az is, hogy kevés a szakképzett munkaerő, a képzés pedig időigényes.

Az ISW azt írta, hogy 

ha Ukrajnába érkeznek a fejlett nyugati harckocsik, a Leopard 2- és az Abrams-szériák, az elmozdíthatja a megmerevedett frontvonalat.

Február 21-én az orosz elnök, Vlagyimir Putyin beszédet fog tartani az orosz szövetségi közgyűlés előtt. A háború következő fejezetét az fogja meghatározni, hogy Putyin mit mond majd ekkor. Az ISW szerint nem valószínű, hogy a jelenlegi helyzetben az elnök a háború eszkalációját célzó intézkedéseket vezetne be, vagy újabb mozgósítási programot indítana. Ez a beszéd egy évente hagyományosan megtartott esemény, nem egy rendkívüli felszólalásról van szó.

Oroszország a saját ipari problémáit az ISW szerint külföldi beszerzéssel pótolhatja. Mint írták, egy Kremlhez köthető szivárogtató szerint az ország több mint 100 ezer iráni tüzérségi és aknavetős lövedék vásárlásáról írt alá szerződést. A szivárogtató szerint Moszkva Irán mellett Irakból, Szíriából és más, meg nem nevezett országokból is megpróbálhat felszerelést vásárolni az ukrajnai harcok folytatásához.

 

 

Oroszország háború hadiipar
Kapcsolódó cikkek