A Santa Fé-i kerületi ügyészség többek között azzal vádolja Alec Baldwint, hogy a színész telefonált a Rust című filmforgatáshoz szükséges lőgyakorlat alatt. Az ügyészek gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják.

2020 Sundance Film Festival - An Artist At The Table Presented By IMDbPro PARK CITY, UTAH - JANUARY 23: Alec Baldwin attends Sundance Institute's 'An Artist at the Table Presented by IMDbPro' at the 2020 Sundance Film Festival on January 23, 2020 in Park City, Utah. (Photo by Rich Polk/Getty Images for IMDb)
Alec Baldwin a Sundance Filmfesztiválon, 2020. január 23-án. 
Fotó: Rich Polk

Halyna Hutchins operatőr az Új-Mexikóban zajló forgatások idején halt meg, miután Baldwin feltételezhetően elsütött egy kellékfegyvert. A film fegyverkezelőjét szintén gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg. 

Baldwin korábban tagadta a felelősségét az ügyben. A médiának adott interjúkban azzal érvelt, hogy nem ő húzta meg a ravaszt, és az csak elsült. Az ügyészek szerint azonban a forgatásról készült fotókon és videókon látható, hogy Baldwin úgy gyakorolta a fegyver meghúzását és elsütését, hogy az ujja többször is a ravaszvédőn belül és a ravaszon volt. Emellett az FBI tisztviselői megállapították, hogy a fegyvert nem lehetett elsütni a ravasz meghúzása nélkül.

A kedden nyilvánosságra hozott, a vádakat részletező dokumentumok egy kaotikus forgatási helyszínt mutatnak be, ahol figyelmen kívül hagyták a fegyverkezelésre vonatkozó szabályokat. 

Robert Shilling, a kerületi ügyészség nyomozója szerint Baldwin a családtagjaival beszélt a mobiltelefonján a kellékfegyver kezelésének oktatása közben – írja a BBC.  

Ha Baldwin elvégezte volna a kötelező biztonsági ellenőrzéseket Hannah Gutierrez-Reed fegyverkezelővel, és nem fogta volna a fegyvert Hutchinsra, akkor nem történt volna meg a tragédia

 – érvelt Shilling.

Az ismert szabványoktól, gyakorlattól és protokolltól való eltérés közvetlenül hozzájárult a tragédiához – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy Baldwin tisztában volt azzal, hogy a fegyvervédelem első számú szabálya, hogy soha ne fogj fegyvert olyan emberre, akit nem szándékozol lelőni.

A vádirat legalább jó néhány gondatlanságból elkövetett cselekményt vagy mulasztást sorol fel: 

  • nem lőfegyverutánzatot használtak a próbafelvétel során,
  • a fegyverszakértő a protokollal ellentétes módon hagyta el a forgatás helyszínét,
  • eltértek attól, hogy a színész a fegyvert csak a fegyverkezelőtől kaphatja meg,
  • a biztonsági panaszok figyelmen kívül hagyása a forgatáson,
  • nem végezték el a szükséges biztonsági ellenőrzéseket a fegyverkezelővel, akit megfelelő tanúsítvány nélkül alkalmaztak.

Baldwin és Gutierrez-Reed ügyvédje közölte, hogy a bíróságon kívánnak harcolni a vádak ellen. 

Amennyiben bűnösnek találják őket, Baldwin és Gutierrez-Reed 18 hónap börtönbüntetésre és 5000 dolláros (1,8 millió forintos) pénzbírságra számíthat. 

A színész pert indított Gutierrez-Reed és más, a filmmel kapcsolatban állók ellen, azt állítva, hogy nem ellenőrizték alaposan a fegyvert. Gutierrez-Reed azt állította, hogy ellenőrizte, hogy a fegyvert vaktölténnyel legyen megtöltve, mielőtt átadta volna azt a rendezőasszisztensnek, Dave Hallsnak, aki továbbadta a fegyvert a színésznek, biztosítva őt arról, hogy nincs megtöltve. Halls bűnösnek vallotta magát halálos fegyver gondatlan használatának vétsége miatt, és hat hónapot fog próbaidőn letölteni. 

Az incidenssel kapcsolatos első vizsgálat megállapította, hogy bizonyos fokú hanyagságról van szó, és az új-mexikói állam több mint 136 ezer dolláros bírságot szabott ki a producerekre, amiért nem tartották be a biztonsági előírásokat.

A fegyverkezelő ügyvédje, Todd Bullion azt mondta, harcolni fog a vádak ellen, és Hallst hibáztatta, amiért nem tájékoztatta őt arról, hogy a halálos lövés pillanatában valódi fegyvert akartak használni.

Hannah megkérdezte Hallst, hogy használhatnak-e műanyag pisztolyt a próbajelenethez, de ő nemet mondott, mert valódit akart

–  mondta.