Egy belga bíró engedélyezte az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány egyik gyanúsítottjának szabadon bocsátását. Niccoló Figá-Talamanca az egyik érintett civil szervezet főtitkára volt, és állítólag az ő keze alatt is átfolyt a több száz ezer eurónyi kenőpénz – írta a Politico.

Meeting in favor of Afghan women and against all violence in the world
Niccolo Figa Talamanca during the News Meeting in favor of Afghan women and against all violence in the world on November 24, 2021 at the Farnesina, Ministero degli Esteri in Rome, Italy (Photo by Gloria Imbrogno/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Gloria Imbrogno / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Gloria Imbrogno / AFP

December elején a belga rendőrség rántotta le a leplet az állítólagos korrupciós hálózatról, amely külföldi – elsősorban katari és marokkói – érdekeket szolgált az Európai Parlamentben, amiért cserébe hatalmas összegeket kaptak. Az ügy az intézmény legfelső szintjéig ért, és eddig négy gyanúsított maradt előzetes letartóztatásban.

Niccoló Figá-Talamancát hétvégén kiengedték a börtönből, ám a szabadlábra helyezésének a körülményei egyelőre nem ismertek.

Az olasz állampolgár az egyik érintett civilszervezet, a No Peace Without Justice (Nincs Béke Igazság Nélkül) főtitkára volt, és ha ez eddigi vádak igazak, személyesen is részt vett a pénzmosásban. A szervezet szóvivője elmondta, továbbra is kiállnak Figá-Talamanca ártatlansága mellett, örülnek a szabadon engedésének és most arra számítanak, hogy a hatóságok ejtik a vádakat.

Figà-Talamancát eredetileg kamerás megfigyelés mellett engedték szabadon. Miután azonban a belga ügyész fellebbezett a végzés ellen, a bíróság december végén hatályon kívül helyezte ezt, és kénytelen volt a börtönben maradni. Hogy most miért rendelte el a bíró a szabadlábra helyezését, nem világos.

Jelenleg már csak Pier Antonio Panzeri volt olasz EP-képviselő és a másik érintett civil szervezet alapítója/elnöke, Eva Kaili, a parlament volt alelnöke, valamint Kaili élettársa, Francesco Giorgi van börtönben.

A nyomozást valószínűleg jelentősen felgyorsítja, hogy Panzeri január elején vádalkut kötött a hatóságokkal, és enyhébb büntetésért cserébe megnevezte azokat, akiket megvesztegetett.

Figá-Talamanca szabadlábon helyezéséről a döntés nem sokkal azután született, hogy az Európai Parlament két további képviselőjének, a belga Marc Tarabellának és az olasz Andrea Cozzolinónak is felfüggesztették a mentelmi jogát, ezzel megnyitva az utat a nyomozók előtt, hogy kihallgassák vagy akár le is tartóztassák a két politikust.

Brüsszeli korrupciós botrány: a Katargate után sem kérnek az átláthatóságból az EP képviselői

Ha a testület nem szedi magát össze, a jövőben újabb korrupciós botrányokról fogunk hallani.