Most, hogy a Katargate-botrány körüli zűrzavar egy kicsit lecsillapodott, az Európai Parlament látszólag észbe kap, és végre felállítja a korrupció elleni védelmet a szervezeten belül. Ám a valóság az, hogy az EP-képviselők nem kérnek az átláthatóságból, és az autonómiára hivatkozva azt szeretnék, hogy az ehhez hasonló ügyeket továbbra is a szőnyeg alá lehessen söpörni – írta a Politico.

Fotó: AFP

Magas rangú uniós politikusok és családtagjaik ülnek előzetes letartóztatásban, több koffernyi pénz hever a bizonyítékok között, a szálak pedig külföldre vezetnek – a Katargate az történetének legnagyobb korrupciós botrányává vált, amit ráadásul a belga igazságszolgáltatásnak kell feltakarítania, mert a testületnek nincsenek erre saját eszközei.

Az EP képviselői ennek ellenére most egy sor olyan javaslat megvitatására készülnek, amelyek célja, hogy megnehezítsék a szervezet befolyásolását és szigorúbb keretek közé szorítsák a lobbizást.

A 14 pontból álló terv nagy része a Parlamentet az Európai Bizottságban már hatályos szabályokhoz igazítaná, és megnehezítené a korrupciót és a képviselők befolyásolását.

A veterán törvényhozók számára ezek az elképzelések ismerősek lesznek. A múltban már javasolták őket, de akkor azzal érveltek, hogy az elszámoltathatósági intézkedések alááshatják a választók akaratát. A Bizottság nem választott bürokratáival ellentétben szerintük a parlamenti képviselők mandátumszabadsága szent és sérthetetlen.

Átláthatóság és elszámoltatás? Ilyen egyáltalán nem létezik a Parlamentben. Ehelyett olyan reakciót lehet látni, mint egy beteg testben: mindent lezár, nem néz oda, nem beszél róla. Ezt úgy teszi meg, hogy közben folyamatosan ujjal mutogat és a korrupciót kritizálja más szervezetekben és a tagországokban

– mondta Gwendoline Delbos-Corfield, a Zöldek francia képviselője.

2015; 25 ??????????; 25th of January; Caravel; elections; Eva Kaili; journalist; ooto; pre-election; Press conference; young woman; ???????; ??? ?????; ???????; ??? ???????; ?????; ?????????????; ???????????; ??????????? ????????; ??????????? ??????????; ?
Eva Kaili, az EP alelnöke a korrupciós ügy egyik központi gyanúsítottja.
Fotó: SOOC via AFP

Egyesek azt remélik, hogy a Katargate sokkja elég lesz ahhoz, hogy felébressze a Parlamentet.

Voltak már kisebb botrányok, s ezek nyomán történtek kisebb reformok. Ez azonban mindent megváltoztatott, még soha nem volt olyan pillanat, amikor magának az intézménynek a jövője került volna veszélybe a botrány jellege és mérete miatt

– mondta Michiel Van Hulten, a Transparency International EU igazgatója.

A felébredtek között ott van Roberta Metsola, a testület elnöke, aki, bár először külföldi támadásnak nevezte a botrányt, a helyzet felismerése után azonnal ambiciózus, gyors reformokat javasolt.

Azonban Metsolának még hazai pályán, az Európai Néppártban is erős ellenfeleket kell majd legyőznie, miközben a múlt sem ad túl sok okot a reményre.

Korábban elfogadtak már egy szabályt, amely megkövetelte, hogy a képviselők hozzák nyilvánosságra az érdekcsoportokkal való találkozóikat. A titkos szavazáson azonban a parlament 751 képviselője közül 220-an nemmel voksoltak. Az átláthatósági nyilvántartás létrehozása, majd később az abban nem szereplő lobbisták kitiltása hasonló méretű ellenállásba ütközött, ám szerencsére ezeket is elfogadták.

De hiába fogadták el a szabályokat, a képviselőket ez nem túlzottan érdekelte, és nem volt olyan testület, amely betartatta volna.

Pier Antonio Panzeri, a botrány egyik központi alakja is így juttatta be Figh Impunity nevű „civil” szervezetét a Parlament elé, és még a házon belüli agytrösztökkel is együttműködhetett, annak ellenére, hogy nem szerepelt a nyilvántartásban.

Miközben az EU tisztviselői azt követelik, hogy más országokban tartsák tiszteletben a jogállamiságot, takarítsák ki a korrupciót és védjék meg a lakosságot, saját magukkal szemben már nincsenek ilyen magas elvárások. A vád, miszerint a szervezet képmutató, nemcsak az Európai Parlamentre, hanem az összes uniós intézményre ragad, annak ellenére, hogy csak az EP-ben veszik ennyire lazán a külső befolyást – írja a lap.

Ursula Von Der Leyen At The Second Day Of The European Council Summit In Brussels Ursula von der Leyen President of the European Commission talks to the media, comments and answers questions of journalists at a joint press conference with Charles Michel President of the European Council at the headquarters of the EU Council after the end of the second day of the EUCO summit with the European leaders. EU will provide financial assistance of 18 billion euro in 2023 according to von der Leyen. The summit of the EU leaders led to the collective agreement and conclusions about the Ukraine-Russia conflict and the escalating aggression including food security, the critical infrastructure such as the Nord Stream pipelines, about the energy crisis and the economy with measures and proposals for lower energy prices, for a joint gas purchase proposal and about the external relations of the European Union. Brussels, Belgium on October 21, 2022 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke keményen kritizálta az EP tétlenségét.
Fotó: Nicolas Economou / AFP

Nagyon fontos, hogy a szabályok ne csak szigorúak legyenek, hanem vonatkozzanak is az összes uniós intézményre, kivétel nélkül – mondta Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke néhány nappal a Katargate-botrány kirobbanása után. Nyilvánvaló, hogy ezzel a parlamentre utalt.

A kemény szabályrendszerek elleni legnagyobb kritika, hogy az veszélybe sodorná az EP autonómiáját és elnyomná a szavazók akaratát. Ezt elkerülendő egy független etikai testület felállítása lenne ideális – erről technikailag a parlament már elfogadott egy „nem kötelező erejű állásfoglalást”. 

Az EP-képviselők azonban minden egyes tervezetet és javaslatot leszavaztak, ami ezt létrehozhatta volna.

Az ügy tehát nem halad előre, miközben a korrupciós nyomozás egyre több képviselőt hoz kapcsolatba a katari és a marokkói kenőpénzekkel. Metsola átalakítási tervét jelenleg a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek támogatják. A költői kérdés ezek után az, hogy vajon a testület többi része összeszedi magát és kiáll az átláthatóságért, vagy inkább kivárják, hogy a botrány véget érjen és semmi se változzon.