A december elején kirobbanó brüsszeli korrupciós botrányban újabb két EP-képviselő keveredett gyanúba, akik a vádak szerint Eva Kailihoz és társaihoz hasonlóan pénzt fogadtak el, hogy EU-n kívüli érdekeket szolgáljanak. Mentelmi joguk felfüggesztése után a belga ügyészség valószínűleg ellenük is vádat emel – írta a Politico.

Andrea Cozzolino EP-képviselő, aki a szervezett bűnözés fővárosában, Nápolyban is tagja az önkormányzatnak.
Fotó: John Thys

A belga szövetségi ügyészek azzal gyanúsítják Andrea Cozzolino olasz európai parlamenti képviselőt, hogy olyan álláspontokat blokkolt, amelyek unión kívüli országok érdekeit sértették volna, s ezért pénzt fogadott el az érintett államok tisztviselőitől.

A belga ügyészség egy nagyszabású korrupciós vizsgálat részeként fel akarja függeszteni Cozzolino és szocialista képviselőtársa, Marc Tarabella mentelmi jogát, hogy kibővítsék a nyomozást és akár a vádemelést is megkezdjék a Parlament két tagja ellen.

A vádak szerint jelenlegi és korábbi európai parlamenti képviselők és társaik kenőpénzt fogadtak el Katarból és Marokkóból. A Cozzolinóról szóló jelentés szerint ő 2019 óta folytatja ezt a tevékenységet, amelyért több százezer eurót kapott.

Cozzolino vezette a Parlament Maghreb-országokkal, köztük Marokkóval foglalkozó küldöttségét, és a szocialista képviselőcsoport élén állt az úgynevezett sürgős emberi jogi ügyekben. Az EU-n kívüli jogsértésekről havonta tettek közzé publikációkat.

Marc Tarabella szocialista EP-képviselő.
Fotó: Valeria Mongelli

A belga Tarabellát hasonló bűncselekmények miatt gyanúsítják, a vádak szerint ő is tagja volt a korrupciós csoportnak, amelyet a már letartóztatott Pier Antonio Panzeri vezetett. Szolgálataiért bőséges jutalomban részesülhetett:

Egy ellene tett tanúvallomás azt állítja, hogy többször is kaphatott kompenzációt, amelynek becsült összege 120 ezer és 140 ezer euró közötti összegre tehető

– olvasható a mentelmi bizottságnak benyújtott, róla szóló jelentésben.

A belga ügyészek szerint a vádak, amelyeket Cozzolino és Tarabella ellen emelhetnek, ugyanolyan súlyosak, mint azok, amelyekkel a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő négy emberrel szemben is  felhoztak: korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás.
A vádak két, az Európai Parlament mentelmi bizottsága elé benyújtott jelentésben olvashatók, ezeket a baloldali frakció társelnöke, Manon Aubry EP-képviselő írta. A testület belső nyomozásának részeként Aubry hozzáférhetett a belga hatóságok bizonyos bírósági dokumentumaihoz.

A parlamenti jogi bizottság kedden egyhangúlag elfogadta a jelentéseket, és hasonló eredmény várható a ház csütörtöki zárószavazásán is. Ekkor a szabályok értelmében Roberta Metsola, az intézmény elnöke hivatalosan is tájékoztatja a két képviselőt a döntésről, bár Cozzolino és Tarabella már most is tagadják a vádakat.