Közélet

Orosz-ukrán háború 365. nap - friss hírek

Kijev és a nyugati hírszerzés meggyőződése, hogy Oroszország nagyszabású offenzívára készül az invázió első évfordulóján, ám a jelek szerint egyelőre nem látszanak előkészületek, sőt.

Egyelőre nincsenek jelei annak, hogy Oroszország valóban nagyszabású katonai offenzívára készülne az Ukrajna ellen tavaly február 24-én megindított invázió első évfordulóján. Pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök rendkívüli módon kötődik a szimbolikához és a történelmi dátumokhoz, ráadásul Kijev és a nyugati hírszerzés is úgy tudja, hogy az oroszok támadni készülnek. 

Traces of war in Kharkiv's Saltivka neighborhood
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Kirilo Budanov dandártábornok, az ukrán védelmi minisztérium vezetője már korábban is többször beszélt arról, hogy az oroszok vagy február 23-án, azaz ma, vagy pedig február 24-én indíthatják meg a támadást. 

A fő kérdés továbbra is az, hogy hogyan. 

Az orosz hadsereg ugyanis szeptember, az ukrán előrenyomulás óta szinte semmilyen érdemleges eredményt nem tudott felmutatni, és az októberben célul kitűzött kisvárost, Bahmutot sem tudták bevenni, még úgy sem, hogy a települést hónapok óta ostromolja az elit egységnek tartott Wagner-zsoldoscsapat. Egyelőre viszont csak a veszteségeik nőnek a térségben. Budanov szerint, mivel az oroszok már alig rendelkeznek páncélosokkal, feltehetően rakétákkal és gyalogosokkal készülnek támadni, de a védők ezeket könnyen képesek lesznek majd visszaverni. 

A háborúkutató agytröszt, az ISW is arról írt, hogy az elmúlt időszakban csak napi húszezer lövedéket lőttek ki az oroszok, szemben a háború első részében mért hatvanezerrel. A portál szerint az orosz hadseregnek jelenleg 316 ezer katonája harcol Ukrajnában, akiknek 90 százalékát már bevetették, így tartalékai sincsenek az orosz haderőnek. 

 

19:47

Moldva szerint Moszkva provokál, amikor azt állítja, beépített ukrán ügynökök terveznek oroz ellenes provokációt

A moldovai kormány elutasítja Moszkva vádjait, miszerint beépített ukrán ügynökök, az Azov zászlóalj segítségével, Oroszország ellenes provokációkat akart volna véghez vinni az országban. Az orosz védelmi tárca szerint az ukrán ügynökök magukat orosz katonáknak álcázva terveznek ellenségeskedést szítani Moldovában. Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettes szerint Moldovát a nyugati országok drótokon rángatják.

19:16

Az Európai Unió nem tudott megállapodni az új orosz szankciós csomagról

Diplomáciai források szerint az Európai Unió tagállamai csütörtökön nem tudtak megállapodni az Oroszországgal szembeni új szankciókról.

19:14

Az ukrajnai háború nem viselte meg annyira a globális kereskedelmet, mint azt sokan várták

Ukrajna exportjának értéke 2022-ben harminc százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. A háború miatt sokan úgy vélték, hogy a globális kereskedelem legjobb esetben is csak három százalék körüli bővülést érhet el, azonban a gyakorlat rácáfolt az előrejelzésekre. A legtöbb ország jól reagált a háború kihívásaira, és képes volt beszállítót váltani vagy alternatív termékekre cserélni a korábbiakat.
 

18:53

Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan bejelentést tesz az ukrajnai háború kapcsán

Aljakszandr Lukasenka szerint a fegyveres konfliktus elkerülhetetlen volt. Hozzátette, ha Moszkva nem veszi elejét a Nyugat tevékenységének Ukrajnában, az még súlyosabb következményekkel járt volna.

18:14

Egy évvel tovább élvezhetné a kereskedelmi előnyöket Ukrajna

Az EU továbbra is támogatja Ukrajna gazdaságát, és segít enyhíteni az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét.

17:01

Putyin hadrendbe állítja a Sátán 2-est

Ismét kedvenc fogását, az atomfegyverekkel való fenyegetést húzta elő az orosz elnök. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön visszatért az Ukrajnával szemben indított háború kezdete óta oly gyakran alkalmazott nukleáris kardcsörtetéshez, ezúttal arról beszélve, hogy Oroszország fokozott figyelmet fog fordítani az atomfegyverrel felszerelt erőkre. 

 

16:26

A japánok felülvizsgáltatnák a szankciókat, a G7-ek megemelétk az Ukrajnának szánt támogatásukat

A G7-ek 39 milliárd dollárra emelték az Ukrajnának nyújtott idei pénzügyi támogatásukat. A világ leggazdagabb országaiból álló csoport reméli, hogy a háborúzó állam meg tud állapodni az IMF-fel március végéig. A német pénzügyminiszter megjegyezte, hogy ők eddig is rengeteg segélyt adtak Ukrajnának, és most már itt az ideje, hogy mások is kivegyék a részüket. Suzuki Sunics japán pénzügyminiszter szorgalmazta az Oroszország elleni szankciók hatékonyságának áttekintését.


 

16:24

Orosz–ukrán háború: új hidegháború régi leosztással

Washington és Peking egy amerikai–kínai háború tesztterepeként tekint az orosz–ukrán háborúra.

 

14:18

Orosz–ukrán háború: villámháborúnak indult, mégis egy éve tart az öldöklés – térképen mutatjuk, hogy változott a frontvonal

Az orosz előrenyomulás csúcspontján Ukrajna területének több mint negyedét elfoglalták, az ukrán ellentámadás azonban jókora területet visszavett. A háború végét egyelőre nem látni.

13:52

Háborús évforduló: Pekingnek a békéről, Washingtonnak a kínai fegyverszállításról szól

Folyik a helyezkedés a nagyhatalmak közt az ukrajnai orosz invázió évfordulójának kommunikálásában, jó időre meghatározó lehet, ki mit üzen. Peking békekezdeményezéssel állna elő, az amerikaiak viszont épp ezt az üzenetet hiteltelenítenék: újabb információkkal állhatnak elő arról, hogy a kínaiak egyre inkább készek fegyverszállításokkal is támogatni Oroszországot.


 

11:56

Kitart az orosz gazdaság, de nehéz lesz a talpra állás

Meglepően ellenállónak bizonyult tavaly az orosz gazdaság a nyugati szankciókkal szemben, de a koronavírus-járvány előtti prosperitást nehéz lesz elérni, ha minden pénzt a háborúra költenek.  A Roszsztat első becslése szerint a visszaesés a várnál sokkal kisebb, mindössze 2,1 százalékos volt.

11:19

Nem egységes Európa az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások kérdésében

Egyelőre Európának alig a fele támogatja azt az ötletet, hogy az Európai Unió saját költségvetéséből vásároljon fegyvereket, és átadja Ukrajnának. A tervről – amelyet nehéz lesz lenyomni a tagállamok torkán – már a Világgazdaság is írt, de most a Századvég kutatása is arra jutott, hogy messze nincs európai egység a kérdésben. 

10:47

Lezuhant egy orosz vadászrepülő, egymásra mutogatnak Moldova ügyében az oroszok és az ukránok

Csütörtök reggel lezuhant Oroszország védelmi minisztériumának egyik vadászgépe az oroszországi Belgorodi régióban. A SZU-24-es repülő pilótája a becsapódás előtt katapultált. A tárca ezzel egyidejűleg arról is beszámolt, hogy értesülései szerint Ukrajna provokációt készít elő a Moldova területén belül található, Dnyeszteren túli területen.

10:36

Elárulta Szijjártó, hogy milyen feltételekkel engedik Ukrajnát a NATO asztalához

10:32

Guterres: eljön a pont, amikor Moszkva már nem tud ellenállni

orosz-ukrán háború offenzíva támadás orosz haderő
Kapcsolódó cikkek