Elkezdtek érkezni a foglyok El Salvador új Terrorizmusbefogó Központjába, amely az amerikai kontinensen a legnagyobb börtönnek számít. A foglyok nadrágra vetkőzve, leborotvált fejjel kerülnek be a cellákba. Sok elítélten jellegzetes bandatetoválás is látható. 

Az új létesítmény több mint 62 ezer ember fogva tartására alkalmas, az El Salvador-i kormány tavaly márciusban felfüggesztett néhány alkotmányos jogot, és átfogó offenzívát indított a bandák ellen. A The Telegraph cikke szerint a csúcstechnológiás börtön több mint másfél kilométer hosszú betonfallal van körülvéve, amelyet villamosított drótkerítések védenek. 

Fotó: AFP

Az acélrácsos cellákban több száz bandatag tölt el hosszú éveket.

Minden cellában van matrac nélküli vaslapos kabin is, ahol 80 fő aludhat. Ezenkívül vannak sötét, ablak nélküli „büntetési cellák”, ahová a „rosszul viselkedő” bandatagokat különítenek el.

Ez lesz az új otthonuk, ahol nem tudnak többet ártani a lakosságnak

– írta Nayib Bukele elnök a Twitteren. „El Salvador a világ legveszélyesebb országából Amerika legbiztonságosabb országává vált. Hogyan csináltuk? Úgy, hogy a bűnözőket börtönbe zárják. Hogy ehhez van hely? Most van” – tette hozzá. 

Bukele arra kérte szövetségeseit a kongresszusban, hogy fogadják el a tavalyi kivételes állapotot, amelyet azóta többször is meghosszabbítottak, és amely felfüggeszti egyes alkotmányos jogokat az erőszakos bandáknak tulajdonított gyilkosságok drámai megugrása után. Az erőfeszítés széles körű támogatást élvez El Salvadorban, azonban az emberi jogi szervezetek és néhány külföldi kormány erős kritikát kapott a megfelelő eljárás hiánya és más visszaélések miatt. 

„Ezzel a börtönnel az El Salvador-i Nayib Bukele adminisztrációja azt mutatja meg, hogy nincsenek világos tervei a bűnmegelőzésre – írta a Twitteren Carolina Jimenez, a WOLA latin-amerikai  szervezet elnöke. – Fő választása egy állandó »kivételes« állapot, amelyben emberi jogokat sértenek meg.”