Közélet

Ezek lehetnek Vlagyimir Putyin beszédének legfontosabb pontjai

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin ma beszédet fog tartani az orosz szövetségi közgyűlés előtt. A beszédben, amelynek helyszíne a moszkvai Gosztinyij Dvor, az ország helyzetéről, az állam bel- és külpolitikájáról, a stratégiai célokról és a gazdasági fejlődés irányáról lehet szó.

Vlagyimir Putyin legutóbb 2021 áprilisában tartott beszédet az orosz szövetségi közgyűlés előtt. Ez egy évenként megtartott esemény, amely 2022-ben a háború miatt maradt el. 2023. február 21-én, kedden az elnök az egész világ számára fontos információkat közölhet. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy a beszéd helyszíne moszkvai Gosztinyij Dvor lesz.

PUTYIN, Vlagyimir
Fotó: Szergej Karpukin / MTI / EPA

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan miről fog beszélni a nemzethez intézett beszédében Vlagyimir Putyin, de Dmitrij Peszkov annyit elárult, hogy a legfontosabb téma az ország jelenlegi helyzetének értékelése lesz – írta meg a TASZSZ orosz hírügynökség. Több mint valószínű, hogy a Kreml szóvivője az Ukrajnában zajló harcokra és az orosz gazdaság helyzetére utalt.

A kontinens élete a különleges katonai művelet körül forog, várható, hogy az elnök nagy figyelmet szentel ennek. Várhatóan hallani fogjuk az elképzelését a helyzet jövőben alakulásáról

– mondta Peszkov. Az állami duma frakcióvezetői szerint az ukrajnai konfliktus mellett fontos lenne, hogy Putyin az ország gazdasági helyzetéről is részletesen beszéljen, és felvázolja a fejlődés irányát. Sokan arra számítanak, hogy szó lesz az Ukrajnától elcsatolt területek integrációjáról is – írta a Ria Novosztyi.

Az orosz tévéállomások előzetesen egy órás műsoridőt különítettek el az elnök beszédére, de azt is jelezték, hogy ez változhat. Ez azt jelenti, hogy az orosz médiának sincs információja arra vonatkozóan, hogy hány téma, vagy milyen hosszú beszédre kell készülni. 2021-ben Putyin beszéde 1 óra 19 percig tartott, a leghosszabban pedig 2018-ban beszélt, akkor 1 órát és 55 percet.

Zelenszkij a Biden-találkozó után jelezte, megtesz mindent, hogy „a demokratikus világ megnyerje ezt a történelmi csatát”

Az ukrán elnök reményei szerint 2023 a győzelem éve lesz.

A beszéden kizárólag oroszok vehetnek részt. A meghívottak nagyjából ezren vannak, főként prominens orosz személyiségek. A média oldaláról is kizárólag orosz médiumok munkatársait akkreditálták, külföldi újságírók nem vehetnek részt az eseményen.

 

Putyin beszéd háború
Kapcsolódó cikkek