Közélet

Hszi meghívására Pekingbe utazik Putyin fő szövetségese

Fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, Vlagyimir Putyin orosz államfő fő szövetségesét Kína legfelső vezetője, sőt, ő maga hívta meg hivatalos látogatásra.

Komolyan gondolja béketervét Hszi Csin-ping kínai kommunista vezető, vagy egyszerűen csak szorosabbra fűzné kapcsolatait Moszkvával? Mindenesetre egy nappal a terv bejelentése után kiderült, hogy hamarosan a véres kelet-európai események egyik főszereplőjét fogadja Pekingben az államfő.

Fotó: Natalija Kolesznikova

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szombaton jelentette be, hogy Hszi Csin-ping meghívására hamarosan Pekingbe érkezik Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, február 28. és március 2. közt tesz hivatalos látogatást – jelentette az MTI.

Fehéroroszország segítséget nyújt Oroszországnak az Ukrajna elleni katonai műveletekben. Maga nem lépett deklaráltan a háborúba, ahogy Kijev nyugati szövetségesei sem. Lukasenka többször is megerősítette, hogy országa nem is fog belépni a háborúba, hacsak külső támadás nem éri. Ugyanakkor a területén állandó jelleggel orosz csapatok tartózkodnak, és az Ukrajna elleni támadáshoz felvonulási területnek is felhasználták. 

Kína ugyancsak nem vesz részt a háborúban, de óriási mennyiségben vásárol árut, például olajat Oroszországtól, amivel a nyugati vádak szerint hozzájárul Putyin háborújának a finanszírozásához.

Emellett Peking nyugati nyomásra sem volt hajlandó elítélni Moszkvát az ukrajnai invázióért, ehelyett béketárgyalásokat sürget. Pénteken, amint erre már napokkal korábban előkészítették a világ közvéleményét, a kínaiak 12 pontból álló béketervet tettek közzé

Moszkva ezt ünnepelte, az ukránok elutasították. Washington „elébelőtt” annak a kiszivárogtatásával, hogy olyan információkkal rendelkeznek, amelyek szerint a kínaiak egyre inkább hajlanak rá, hogy fegyverekkel is támogassák az oroszokat.

Még korábban a kínaiak meg azt szivárogtatták ki, hogy Hszi tavasszal Moszkvába érkezhet hivatalos látogatásra, feltehetően a Németország ellen aratott második világháborús győzelem évfordulójának a környékén.

Összevesztek a G20-pénzügyminiszterek a háborún

A mélyülő világpolitikai ellentétekre világít rá a G20-országok pénzügyminisztereinek az indiai Bengaluruban zajló tanácskozásán kirobbant konfliktus. Még az is lehet, hogy képtelenek lesznek egy zárókommünikét tető alá hozni. Az egy éve folyó ukrajnai háború minősítésén vesztek össze.


 

Fehéroroszország hivatalos látogatás Kínai béketerv Lukasenka
Kapcsolódó cikkek