Ferenc pápa megérkezett pénteken hatnapos afrikai útjának második állomására, Dél-Szudánba. A mintegy tízmillió lakosú, túlnyomórészt keresztények lakta ország azt reméli, hogy a pápalátogatás segíthet megfékezni az erőszakot az országban.

Fotó: AFP

A pápai konvoj útvonalán, a városban tízezrek fogadták ujjongva, énekelve és dobolva a 86 éves egyházfőt. 

A pápa pénteki érkezése előtti napon hírügynökségi jelentések szerint 27 ember, köztük több gyermek vesztette életét Dél-Szudánban, miután környékbeli pásztorok civilekre támadtak az ország déli részén fekvő Kajo Keji városánál.  

A 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály  Salva Kiir elnök és eltérő etnikai csoporthoz tartozó helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem 400 ezer halálos áldozatot követeltek. A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között.

Ferenc pápa kerekesszékben ülve integet a résztvevőknek, amikor a Kongói Nemzeti Püspöki Konferencia (CENCO) püspökeivel tervezett találkozóra érkezik Kinshasába, a Kongói Demokratikus Köztársaságba (KDK) 2023. február 3-án.
Fotó: AFP

A háborúval, mélyszegénységgel és természeti csapásokkal sújtott afrikai államban tett látogatásán az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterburyi érsek, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlésének úgynevezett moderátora is csatlakozott a katolikus egyházfőhöz. Közös ottlétüket emiatt a béke ökumenikus zarándoklataként emlegetik az egyházi vezetők. Justin Welby canterburyi érsek még dél-szudáni útja előtt megdöbbenését fejezte ki a gyilkosságok hírére, és Twitter-üzenetében békére szólított fel.

Ferenc pápa várhatóan pénteken beszédet mond a dél-szudáni hatóságok, diplomaták és a civil társadalom képviselőinek találkozóján. Vasárnap Ferenc pápa szentmisét mond, majd visszarepül Rómába. Pápaságának egyik legfigyelemreméltóbb gesztusaként 2019 áprilisában egy Vatikánban tartott találkozón letérdelt és megcsókolta a korábban egymással hadakozó dél-szudáni vezetők lábát, és arra kérte őket, hogy ne térjenek vissza a háborúhoz.