Közélet

Ha megjön a parancs, Kadirov szerint Kijevig, sőt Lengyelországig nyomulnak előre az oroszok

A csecsen vezető már számos nagy kijelentést tett a háború alatt, ezek többsége egyelőre nem igazán jött be.

Az orosz hadseregben rendelkezésre áll a megfelelő felszerelés és emberanyag ahhoz, hogy Kijevig nyomuljon előre, sőt, be is vegye az ukrán fővárost. Ezt állítja Ramzan Kadirov csecsen vezető, aki az orosz Russia 1 tévécsatornának adott interjút. Kadirov szerint csak a parancs kell, és a hadigépezet mozgásba lendül. 

Grozny rally in support of Myanmar Muslims
GROZNY, RUSSIA - SEPTEMBER 4 : Chechen President Ramzan Kadyrov speaks during a demonstration, against the violence on Rohingya Muslims, in Myanmar in Grozny, Chechen Republic, Russia on September 4, 2017. More than a million people attended the rally in support of Myanmar Muslims. Stringer  / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Mint ismert: az orosz hadsereg múlt héten kezdett offenzívát, hogy az elmúlt hónapok után felpörgessék a legtöbb helyszínen szinte állóháborúvá vált hadműveletet Ukrajnában. Ezzel kapcsolatban nyilatkozott úgy Kadirov, hogy már olyan szinten van az orosz sereg, hogy egészen Kijevig tudnának nyomulni, és be is tudnák venni az ukrán fővárost, ha megérkezik az erre utasító parancs Vlagyimir Putyintól. 

Sőt, a csecsen vezető – aki eddig is hajlamos volt már a nagy szavakra – szerint nemcsak Kijev, de Harkiv és Odessza is orosz kézre kerülhet, ezután pedig egészen Lengyelországig menetelnének az orosz csapatok. 

Mindenki készen áll, már csak az elnökön múlik a döntés

– mondta Kadirov, aki biztos benne, hogy már az év végéig elérik majd a „speciális hadművelet” célkitűzéseit a RIA Novosztyi szerint. Kadirov mindezt arra alapozza, hogy szerinte az orosz hadsereg még mindig nem üzemel teljes gőzzel. 

Ez utóbbi kijelentése amiatt is érthetetlen, hogy közben ezrével halnak meg orosz katonák a fronton, a veszteségük folyamatosan nő, eredményt pedig még mindig nem tudnak felmutatni. Kijev elfoglalásával ráadásul a háború tavalyi indításakor is próbálkoztak az oroszok, ám súlyos veszteségek után kénytelenek voltak feladni. Azóta a „speciális hadművelet” egyetlen eredeti célkitűzését sem sikerült elérni. 

 

Ramzan Kadirov offenzíva orosz-ukrán háború csecsenföld
Kapcsolódó cikkek