Közélet

Irtózatos méreteket ölt a korrupció az ukrán hadseregben: 150 ezerért megúszható a front, kétszázezerért pedig eltávot is lehet venni

Nemhiába váltotta le nemrég az ukrán védelmi minisztert Volodimir Zelenszkij elnök.

Egyre nehezebb lesz megtartani a még ellenőrzésük alatt álló területeket az ukránoknak, akik kezdenek belefáradni a lassan egy éve tartó háborúba. Az orosz hadsereg intenzív támadásba kezdett az évforduló közeledtére, az ukrán hadsereget pedig olyan szinten átitatja a korrupció, hogy már azt is meg lehet venni, hogy ne küldjenek valakit a frontra. 

Fotó: AFP

Az orosz támadások újraindulása feltehetően sok ukrán kedvét vette el a háborútól, ők élhetnek azzal a lehetőséggel, hogy pénzzel váltsák ki az aktív szolgálatot. A Strana című ukrán lap konkrét listát közölt arról, hogy milyen árszabás van érvényben a korrupt tisztek körében. Például az, ha valaki nem szeretne a frontra menni egy ideig, jelenleg 10-15 ezer hrivnyába (98-147 ezer forintba) kerül.

Ha valaki eltávot szeretne, annak nagyjából 20 ezer hrivnyát (196 ezer forintot) kell fizetnie a felettesének.

Ez azért kifejezetten érdekes a lap szerint, mert ez amúgy hivatalosan minden katonának járna, ám a gyakorlatban szinte esély sincs az érvényesítésére, kivéve, ha valaki a zsebébe nyúl. Ezenfelül pedig a fizetésekre is jókora sápot vetnek ki a tisztek, a bürokratikus kiskapukkal játszva, hogy felgyorsítsák (különben azzal fenyegetőznek, hogy drasztikusan lelassítják) a kifizetéseket. 

Az ukrán hadseregben rengeteg egyszerű közkatona panaszkodik a törvénytelenségekre és a lehetetlen körülményekre, hogy a tiszteknél mindent csak pénzzel lehet elintézni. Feltehetően ebből lett elege Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is, amikor nemrég leváltotta védelmi miniszterét, Olekszij Reznyikovot

A Strana értesülései szerint egyébként a tisztek az elesett katonák özvegyeitől is gyűjtenek be pénzeket, az elhunytakért kifizetett állami támogatásból veszik le alaposan a részüket. Nemrég egy odesszai parancsnokot vettek őrizetbe, mert „egy bizonyos részért cserébe” hajlandó volt felgyorsítani az ügymenetet, hogy a család hamarabb megkapja a kártérítést. 

 

Ukrajna háború katona korrupció
Kapcsolódó cikkek