Közélet

Kijevbe utazott az izraeli külügyminiszter

Az izraeli diplomácia vezetője, Eli Cohen Twitteren tudatta: az ukrán fővárosba érkezett, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és újra megnyissa Kijevben az izraeli nagykövetséget.

Kijevbe utazott az izraeli külügyminiszter, Eli Cohen – erről maga a miniszter írt a Twitter-oldalán. Cohen Lengyelországba utazott repülővel, ahonnan vonattal ment az ukrán fővárosba. Itt találkozni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszterrel. 

Israeli Foreign Minister visits Kyiv for the first time since war
KYIV, UKRAINE - FEBRUARY 16: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'ISRAELI FOREIGN MINISTRY / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Israeli Foreign Minister Eli Cohen (R) is welcomed upon his arrival as he set to attend the reopening of the Israeli Embassy in Kyiv, Ukraine on February 16, 2023. This is the first high-level visit by an Israeli official since the beginning of Russia-Ukraine war. Israeli Foreign Ministry / Handout / Anadolu Agency (Photo by Israeli Foreign Ministry / Hando / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Israeli Foreign Ministry / HANDO / AFP

Cohen a Twitter-posztban kifejtette, hogy látogatásának két célja van. Egyrészt országa így fejezi ki, hogy Ukrajna mellett áll a jelenlegi helyzetben, emellett a Kijevben található izraeli nagykövetséget is újra megnyitja – írta a TASZSZ orosz hírügynökség

A nagykövetség teljes egészében újraindul 

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy ukrajnai tartózkodása alatt el fog látogatni Bucsába, és felkeresi Babij Jart is, amely arról a mészárlásról ismert, amelynek során a nácik több mint 34 ezer zsidót öltek meg a második világháborúban a Szovjetunió elleni hadjárat részeként.

Kijelentem, hogy Izrael támogatja Ukrajnát és az ukrán népet ebben a nehéz időszakban 

– mondta Cohen.

A britek szerint Oroszország kimerülőben van, nincs erejük elindítani a tavaszi offenzívát

Az Egyesült Királyság védelmi minisztere szerint Oroszország elpocsékolta a katonai erőforrásait a kelet-ukrajnai front áttörésénél. Ben Wallace arról beszélt egy interjúban, hogy Moszkva feleslegesen sok áldozatot vállalt, sikertelenül, miközben a nyugati szankciók és a szakemberhiány miatt nem tudja megfelelő sebességgel pótolni az elvesztett fegyvereket. A hírek szerint Moszkva vásárlásokkal pótolhatja az ipari hiányosságait.

Cohen még januárban említette, hogy tervei között szerepel egy kijevi látogatás. Ezzel az úttal ő az első izraeli miniszter, aki Ukrajnába utazott a háború kitörése óta.

 

Izrael Eli Cohen Ukrajna
Kapcsolódó cikkek