Lemondott tisztségéről Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerdán. A politikus sajtótájékoztatón közölte döntését, hozzátéve, hogy Skócia miniszterelnökének lenni a  legjobb munka a világon, ám úgy érzi, hogy a folytatás nem szolgálja sem az ő, és ami még fontosabb, az országa, a pártja és a skót függetlenség érdekét sem – írja a BBC.

STURGEON, Nicola
Washington, 2023. február 15.
2022. május 17-én Washingtonban készített kép Nicola Sturgeon skót miniszterelnökről. A kormányfő 2023. február 15-én váratlanul bejelentette lemondását. Sturgeon nyolc éve áll a skót kormány és a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) élén.
MTI/AP/Jacquelyn Martin
Fotó: Jacquelyn Martin

Közölte, hogy utóda megválasztásáig marad a hivatalában, ugyanakkor arról is beszélt, hogy nem elhamarkodott döntésről van szó, sem pedig a rövid távú politikai nyomásról, amelyek navigálásában nagy a tapasztalata. Ugyanakkor felidézte, hogy a koronavírus-járvány idején mekkora teher nehezedett rá.

A skót miniszterelnök  tavaly 2023. október 19-ét jelölte ki a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazás időpontjának arra az esetre, ha a brit legfelsőbb bíróság megállapítja a skót parlament hatáskörét a szükséges törvények megalkotására.

A testület azonban novemberben úgy döntött, hogy a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról. Ezt búcsúbeszédében gyalázatosnak nevezte. A konzervatív párti brit kormány pedig mereven elzárkózik a skót függetlenségről szóló refendumtól.

A kérdésben még a brexitet megelőzően, 2014 szeptemberében tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Sturgeon arra biztatta az SNP-t, hogy a következő általános választást tegye de facto népszavazássá. Ezt a döntést azonban szerinte a pártnak kollektíven kell meghoznia, miután az ő személye a kérdés megvitatásának gátjává vált.

A skót kormányfő az utóbbi hetekben egy másik, heves vitákat szító kérdésben is szembekerült Londonnal: az edinburghi parlament tavaly ősszel törvényt alkotott a nemi önazonosság jogi megváltoztatásának könnyítéséről, de a brit kormány vétót emelt, és nem terjesztette a király elé formális jóváhagyásra a skóciai törvénymódosítást.