Közélet

Moszkva szerint Kijev nagyszabású nukleáris provokációra készül

Az oroszok szerint szinte minden fegyvert megsemmisítettek, ami nyugatról érkezett.

Megsemmisítette a nyugat által Ukrajnának küldött haditechnikai eszközök nagy részét az orosz hadsereg az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) szerdai közlése szerint. A kémügynökség szerint 2021 decembere óta 

a NATO-országok 1170 légvédelmi rendszert, 440 harckocsit, 1510 páncélozott gyalogsági járművet és 655 tüzérségi rendszert adtak át az ukrán fegyveres erőknek. 

A Ukrainian soldier waves as troops with Smerch multiple launch rocket systems drive on a road not far from the eastern Ukrainian city of Kramatorsk in the Donetsk region on March 6, 2015. Western powers said new sanctions against Moscow could quickly follow any foul play in the ceasefire in eastern Ukraine, where Kiev reported pulling back more hardware from the frontline. AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY
Fotó: AFP

Az SZVR számításai szerint Kijev a támogatóitól 9800 sorozatvető-rakétát, 609 ezer páncéltörő lövedéket és 1 millió 206 ezer lövedéket kapott. A megsemmisített eszközöket a szolgálat nem nevezte meg.

Az orosz hadügyminisztérium hétfői összesítése szerint az ukrán csapatok a háború kezdete óta 386 repülőgépet, 210 helikoptert, 3193 drónt, 405 légvédelmi rakétarendszert, 7945 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1031 sorozatvetőt, 4157 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8465 speciális katonai járművet veszítettek. Moszkva tavaly tavasszal küldött jegyzéket a NATO-tagoknak, amely szerint 

minden olyan szállítmányt, amely katonai felszerelést tartalmaz, legitim célpontnak tekint.

A hadügyi tárca emellett közleményt adott ki, amelyben azt állítja, hogy Ukrajna az ENSZ Közgyűlés 11. rendkívüli ülését megelőzően egy nagyszabású provokációt készít elő, azzal a céllal, hogy a nukleáris biztonságról szóló egyezmény megsértésével vádolja meg Oroszországot. A tájékoztatás szerint ezért több konténernyi radioaktív anyagot szállítottak Ukrajnába egy nem azonosított európai ország területéről, a vámellenőrzés megkerülésével. 

Az oroszok szerint ezt a Kijev által ellenőrzött egyik sugárveszélyes létesítmény körzetében helyi szennyezésre fogják felhasználni.

„A provokáció célja, hogy az Oroszországi Föderáció fegyveres erőit azzal vádolják meg, hogy válogatás nélkül mérnek csapást ukrajnai sugárveszélyes létesítményekre, ami radioaktív anyagok szivárgásához és a terep szennyezéséhez vezet”

– állítják az oroszok.

 

veszteségek fegyverszállítás provokáció
Kapcsolódó cikkek