A Tesla és a Twitter tulajdonosa közösségi média kommentárokban reagált arra, hogy több száz amerikai lap az alkotó Scott Adamst rasszizmussal vádolva dobta a 34 éve indult és népszerűvé vált, a vállalati munkahelyi kultúrát szatirikus és humoros módon ábrázoló Dilbert képregényeket. 

Elon Musk Twitter account displayed on a phone screen and Twitter logo displayed on a screen in the background are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on November 22, 2022.
Fotó:  Getty Images

A milliárdos szerint nagyon hosszú ideig az amerikai média rasszistaként viselkedett a nem fehér emberekkel szemben, mára pedig a fehérekkel és az ázsiaiakkal szemben viselkedik rasszistaként.

Ugyanez történt az elit főiskolákkal és középiskolákkal. Talán megpróbálhatnának nem rasszisták lenni

- írta a Twitteren.

Scott Adamst többek közt olyan lapok is kitiltották, mint a mértékadó fővárosi Washington Post, miután egy videóban ingerülten reagált a konzervatív Rasmussen közvéleménykutató felmérésére, amelyben a megkérdezett feketék közel fele nem értett egyet azzal a kijelentéssel, hogy „rendben lévő fehérnek lenni”, és gyűlölködő csoportnak nevezte az afroamerikaiakat.  

Musk reakciója illeszkedik korábbi kommentárjaihoz, amelyekben aggodalmát fejezte ki az amerikai szólásszabadságot illetően. A Washington Post interpretációjában "több aggodalmat fejezett ki a rasszista, vagy antiszemita kommentárokat megfogalmazó emberek szólásszabdságát illetően, mint maguk a kommentárjaik miatt". 

A Post rendesen visszasózott Musknak, azt is megemlítve, hogy a milliárdos nézeteit kritikák érték a Twitternél is, ahova visszaengedett a tulajdonszerzése előtt kitoltott szélsőjobboldaliakat, köztük gyűlöletbeszédért így megbüntetett neonácikat, és a Teslánál is, amelyet rasszista munkahelyi kultúrával és szexuáélis zaklatásokkal vádoltak.

A lap Muskot is megkérdezte, aki azonban nem válaszolt a neki küldött vasárnap reggeli elektronikus levélre.

Musk továbbra sem twittelhet kedvére

Az értékpapír-felügyelet ugyanakkor hangsúlyozta, hogy semmi nem akadályozza abban, hogy igaz dolgokat írjon a Tesláról.