Közélet

Peking elutasítja az amerikai vádat, hogy laborból szökött meg a Covid-vírus

Peking szerint a Kína elleni amerikai politikai rágalmazási kampány része az a kiszivárogtatás, hogy egy újabb amerikai jelentés szerint a világjárványt okozó Covid–19-vírus egy laboratóriumból szabadult el.

Ez is politika – kommentálta a kínai külügyminisztérium az amerikai energiaügyi minisztérium hét végén kiszivárgott új jelentését, amely szerint valószíműleg egy kínai laboratórium az eredete az elmúlt években a világon keresztülsöprő Covid–19-járványnak.

Az Egyesült Államokban több állami szervezet foglalkozott az elmúlt években a kérdéssel, mi lehet a milliók halálát és a világgazdaság káoszba hullását okozó pandémia eredete. A minisztérium korábban nem tudott dönteni a kérdésben, vasárnap a The Wall Street Journal szellőztette meg, hogy új információk alapján csatlakoztak az FBI véleményéhez, miszerint a vírus egy laboratóriumból oldhatott kereket. Más amerikai ügynökségek szerint valószínűbb a járvány természetes eredete.

A Covid–19 betegséget okozó SARS-CoV-2-t kezdetben vuhani vagy kínai vírusnak nevezték, később álltak át a most használt hivatalos névre, hogy ne hangozzék megbélyegzően senkire.

Az új koronavírus  eredete tudományos kérdés, és nem kéne politikát csinálni belőle

mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője, Mao Ning egy sajtótájékoztatón hétfőn.

A szóvivő emlékeztetett, hogy 2021 elején az Egészségügyi Világszervezet vizsgálóbizottsága Kínába látogatott, és megállapította: a Covid–19-vírus állati eredetű lehet, és erősen valószínűtlen, hogy egy laborból jött volna. Mao Ning ezt a következtetést úgy írta le, hogy „tekintélyes tudományos konklúzió”.

Az erősen valószínűtlen minősítést egyébként maga a vizsgálóbizottság is megkérdőjelezte később, és a szakemberek közt évek óta folyik a vita a vírus eredetéről, világos konklúzió nélkül.

Ami a politikát illeti, az Egyesült Államok és fő globális vetélytársa közt egy ideje mindennaposak a pengeváltások. Kína pénteken közzétett ukrajnai béketervének Washington „elébelőtt” egy szivárogtatással, amely szerint Peking egyre inkább hajlik rá, hogy fegyvereket szállítson a Kijev ellen – egyébként amerikai és egyéb nyugati fegyverekkel – harcoló Oroszországnak. Korábban hetekig azzal volt tele a nemzetközi sajtó, hogy Kína kémléggömbökkel árasztja el a világot, amelyek közül az amerikaiak néhányat lelőttek, majd megjelentek a hírek a kínai kémbójákról is.

Pekingnek a békéről, Washingtonnak a kínai fegyverszállításról szól

Folyik a helyezkedés a nagyhatalmak közt az ukrajnai orosz invázió évfordulójának kommunikálásában, jó időre meghatározó lehet, ki mit üzen. Peking békekezdeményezéssel állna elő, az amerikaiak viszont épp ezt az üzenetet hiteltelenítenék: újabb információkkal állhatnak elő arról, hogy a kínaiak egyre inkább készek fegyverszállításokkal is támogatni Oroszországot.

 


 

covid kínai-amerikai kapcsolatok covid eredete Vuhan
Kapcsolódó cikkek