Kínai kémkedés levegőből – és most a vízről is. Miután a hónap elején az amerikaiak szerintük kémkedésre használt kínai léggömböket lőttek le, a világ több pontján minősítettek korábbi meg nem magyarázott légi észleléseket a Pekingből irányított kémkedés jelének, a kanadaiak pedig most arról számoltak be, hogy „dupla célú” technológiát képviselő tárgyakra akadtak a vizeiken.

Canada navy warship
Warships Depart On Six-Month Deployment
The HMCS Calgary and Cyclone helicopter travel off the coast of Vancouver Island in Victoria, British Columbia, Canada, on Friday, Feb. 26, 2021. The ship is departing for a six-month deployment to Asia and the Middle East. Photographer: James MacDonald/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Olyan bójákról van szó, amelyek a kanadai média jelentései szerint a kínaiak arra használtak, hogy egyebek mellett az amerikai tengeralattjárók mozgását figyeljék ki velük.

„Az ilyen tevékenység nem új” – hangzott le Anita Anand kanadai védelmi minisztere televíziónyilatkozatában. Nem derült ki azonnal a jelentésekből, hogy a kanadai vizeken úszó bójákról van szó, vagy ezeket le is horgonyozták – írta a The Guardian.

Még mindig nincs vége a kínai léggömbügynek

Washington felhagy két, korábban lelőtt azonosítatlan tárgy keresésével.

A kínaiak nevetségesnek nevezték az amerikai vádakat a lelőtt léggömbről, amely szerintük meteorológiai célokat szolgált, és túlreagálásnak a lelövését. 

Bójákat is szoktak egyébként kutatási célokra használni, akár a környezeti és időjárási viszonyok, akár a víz koncentrációja vagy az állatvilág megfigyelésére. A jelentések szerint a kanadaiak megtalálták a megfigyelőeszközöket, de részleteket nem közöltek róluk. A kanadai parlament egyébként éppen azt is vizsgálja, nem avatkoztak-e bele a kínaiak a korábbi választásokba.

A napokban Japánban partra sodródott különös fémtárgy okozott ijedelmet.

Pánik tört ki Japánban egy partra sodródott fémgömb miatt

Kisebb pánik alakult ki Japánban, és összeesküvés-elméletek tucatjai kezdtek terjedni, miután a hatóságok lezártak egy tengerparti szakaszt, ahol egy nagy fémgömböt találtak. Az ismeretlen eredetű tárgyat röntgenvizsgálatnak is alávetették, de így sem derült ki az eredete és a funkciója, egyedül annyi biztos, hogy üreges.