Közélet

Putyin: nem fognak amerikaiak a nukleáris létesítményeink körül settenkedni

A NATO fegyverszállításai révén részese az ukrajnai konfliktusnak, a célja az orosz föderáció szétverése, és ilyen körülmények közt szó se lehet róla, hogy „amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatorna heti magazinműsorának adott interjújában.

Kemény hangot ütött meg a Moszkva ellen Ukrajna oldalán felsorakozó nyugati szövetségesekkel szemben, szót ejtve nukleáris arzenáljukról és a füstbe ment fegyverkorlátozási megállapodásról is Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 tévécsatorna heti magazinműsorának adott vasárnapi interjújában. 

Vlagyimir Putyin
Fotó: AFP

A konfliktus a Putyin vázolta vízió szerint egyenlő az orosz nép élet-halál harcával. 

Az elnök szerint több tízmilliárd dollár értékű fegyverszállításaival, amelyekért nem kér pénzt, a Nyugat az ukrajnai konfliktus részesévé vált, és az az egyetlen célja, hogy jelen formájában felszámolja Oroszországot.

Ezeket a fegyvereket egyoldalúan adják át, ami bizonyos mértékig, legalábbis közvetve, de mégis bűnrészességet jelent a kijevi rezsim által elkövetett bűncselekményekben, beleértve a Novorosszija és Donyeck lakónegyedei lövetését

idézte az MTI Putyint, akit csapatai kegyetlenkedései miatt Ukrajna szintén emberiségellenes bűncselekménnyel vádol. 

A nyugatiak Putyin szerint szétvernék az orosz föderációt, onnantól az orosz nép helyett  „moszkoviták, uráliak stb.” lenne csak, és csak így külön-külön, darabonként engednék be őket az úgynevezett civilizált népek családjába – idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Azt se tudom, az orosz nép mint etnikai csoport egyáltalán túlélhetné-e ezt abban a formában, ahogy most létezik

– tette hozzá. Nyugati politikusok visszatérően cáfolják a moszkvai vádakat, hogy az ország szétverésére törekednének.

Putyin, aki kedden jelentette be, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló Új START-megállapodásban, emlélkeztetett rá, hogy a hivatalosan nem részese ennek az orosz–amerikai egyezménynek, amely egymás nukleáris létesítményeinek az ellenőrzését is lehetővé tette. Amennyiben a jövőben a nukleáris arzenálokról tárgyalnak, az amerikai mellett figyelembe kell venni a brit és francia atomfegyvereket is, amelyeket – mint Putyin elmondta – korábban Moszkva az enyhülésre tekintettel „helyezte zárójelbe”, illetve mert korábban „a NATO szinte demilitarizált szervezetnek nyilvánította magát”.

Ebben a kérdésben azonban „vissza kell térni a kezdőkörbe” – mondta.
 

Minden máson felül, amikor azt teszik, amit ma Ukrajnában tesznek, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy amerikai katonák a mi nukleáris létesítményeink körül settenkedjenek. Ez egyszerűen nevetséges

– tette hozzá az elnök.

Az EU vezetőit is szívesen látnák Pekingben, nem jók azonban az előjelek

Folytatódik Kína diplomáciai offenzívája, Peking békeközvetítőként kíván szerepelni a hírekben, meghívták hivatalos látogatásra Vlagyimir Putyin orosz elnök fő szövetségesét, és az állami médiában megjelent az a hír is, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeinek látogatását készítik elő.

 

 

 

 

Putyin Oroszország feldarabolása NATO atomfegyverek interjú
Kapcsolódó cikkek