Nemzetközi gazdaság

Az EU vezetőit is szívesen látnák Pekingben, nem jók azonban az előjelek

Folytatódik Kína diplomáciai offenzívája, Peking békeközvetítőként kíván szerepelni a hírekben, meghívták hivatalos látogatásra Vlagyimir Putyin orosz elnök fő szövetségesét, és az állami médiában megjelent az a hír is, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeinek látogatását készítik elő.

Peking az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökei – Ursula von der Leyen és Charles Michel – hivatalos látogatását készíti elő, ami az év első felében is esedékes lehet – közölte Fu Cungot, Kína európai uniós nagykövetét idézve a kínai kommunista párt kontrollálta Global Times.

Szijjártó Péter ma találkozott a kínai külügyminiszterre, Vang Jit úrral
A pekingi béketerv bejelentése előtt Vang Ji kínai külügyminiszter európai körutat tett. Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A cikk még pénteken jelent meg, amikor Kína egy hivatalos dokumentumban tűzszünetet sürgetett Ukrajnában és 12 pontos béketervvel állt elő. Vasárnap a lap címoldalán már a Vlagyimir Putyin fő külföldi szövetségese, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő küszöbön álló pekingi hivatalos látogatásáról szóló hír szerepelt, amely Minszk és Peking korábbi együttműködését dicséri. 

Az uniós politikusok meghívásáról szóló anyagban már van disszonancia, bár a nagykövet optimizmusát fejezi ki, hogy a kapcsolatok javulni fognak.

Habár vannak még problémák a kínai–Eu kapcsolatokban, Kína nem teljesen ért egyet az EU egyes álláspontjaival ukrajnai ügyben, de nem akarja, hogy az ügy érintse a kínai0ľEU kapcsolatok fejlődését 

– írta Fut idézve a cikk, aki kifejezte reményét a magasszintű kölcsönös látogatások megszaporodásáról.

A Global Times szombati vezető anyaga egy értékelés a háború egy évéről. Ebben többek közt a következőt írják: nem látszik a konfliktus vége, amely Európából használt fel pénzt, ukránok életébe került, gazdagságot hozott Amrrikának, de szenvedést az egész világnak.

Peking szeretné, Brüsszel nem erősítette meg

Von der Leyen és Michel még nem reagált a lehetséges látogatásukról szóló hírre, amit a Reuters két nap késéssel vett át a Global Timestól, máshol pedig a nyugati sajtóban a Világgazdaság rálátása szerint nem szerepelt. 

Mindenesetre az Ukrajnát támogató nyugati koalíció tagjai és a kínaiak között valóban nőtt a feszültség a háború kirobbanásának évfordulója körüli napokban. Miközben Moszkva örült a kínai béketervnek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még azzal is megvádolta Pekinget, hogy világháborút kockáztat. Azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az Egyesült Államok felvetette, Kína azt fontolgatja, hogy fegyverekkel látja el az oroszokat az ukrán háború folytatásához.

Pekingnek a békéről, Washingtonnak a kínai fegyverszállításról szól

Folyik a helyezkedés a nagyhatalmak közt az ukrajnai orosz invázió évfordulójának kommunikálásában, jó időre meghatározó lehet, ki mit üzen. Peking békekezdeményezéssel állna elő, az amerikaiak viszont épp ezt az üzenetet hiteltelenítenék: újabb információkkal állhatnak elő arról, hogy a kínaiak egyre inkább készek fegyverszállításokkal is támogatni Oroszországot.

A feszültség Ukrajna nyugati szövetségesei és a másik oldalon az oroszok és Kína közt a G20 országok pénzügyminisztereinek hétvégi bengalurui csúcstalálkozóján is kiütközött, amely rendhagyó módon zárókommüniké nélkül zárult, mert a kínaiak nem voltak hajlandók elítélni az orosz agressziót Ukrajna ellen.

Az kínai csúcsdiplomatája, Jorge Toledo a kínai béketervről szóló pozíciós dokumentumot is bírálta, amelynek egyes részei szerint aggasztók: az volt vele a problémája, hogy nem említette meg, hogy a konfliktusban van agresszor, és van illegálisan és provokálatlanul megtámadott fél – írta a Reuters.

Felpaprikázódtak a hatalmak, folyik a diplomáciai és kommunikációs háború

A diplomáciai viaskodás a hatalmak közt és a közvélemény megnyeréséért minden lehetséges színtéren folytatódik. Dmitrij Poljanszkij, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete Telegram csatornáján arról írt, hogy a nyugatiak „cowboy” módszerekkel kényszerítettek majdnem 30 országot az ENSZ pénteki közgyűlésén, hogy megszavazzák a határozatot, amelyben az Ukrajnából való kivonulásra szólították fel Moszkvát. A határozatot 141 ország támogatta, 32-en tartózkodtak, heten – beleértve az oroszokat – ellene szavaztak.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap azt is közölte, hogy négyoldalú találkozót szerveznek az iráni, szír, török és az orosz külügyminiszterek részvételével.

A gumin siklott ki majdnem a tizedik szankciós csomag, de végül megvan

Majdnem kisiklatta a tizedik uniós szankciós csomagot a szintetikus gumira vonatkozó importkvóták ügyében a lengyelek és az olaszok közt kirobbant vita, de végül megegyezés született az utolsó pillanatban.

 

 

Kína Kínai béketerv kínai-EU kapcsolatok évforduló
Kapcsolódó cikkek