Közélet

Volodimir Zelenszkij menesztette az ukrán védelmi parancsnokot

Az államfő nem indokolta meg a döntését.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő este menesztette a Donyec-medence védelméért felelős összevont katonai és rendvédelmi alakulatok főparancsnokát, Eduard Moszkaljovot. Az államfő nem indokolta meg a döntését. Eduard Moszkaljov vezérőrnagy tavaly került ebbe a tisztségbe, nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete után – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. 

Eduard Moszkaljov.
Fotó: Ukrinform

Néhány nappal március 15-i kinevezését követően Zelenszkij Ukrajna állami szuverenitásának és területi integritásának védelmében tanúsított személyes bátorságáért és önzetlen cselekedeteiért, valamint a katonai eskühöz való hűségéért a Bohdan Hmelnyickij érdemrend második fokozatával tüntette ki.

Eduard Moszkaljov korábban az Odessza hadműveleti-stratégiai csoportosulás csapatainak parancsnoka és vezérkari főnöke,

a Kelet nevű hadműveleti parancsnokság csapatainak első parancsnokhelyettese volt.

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében jelenleg rendkívül heves harcok dúlnak, főképpen Bahmut környékén. Az ukrán vezérkar vasárnapi jelentésében arról számolt be, hogy az orosz csapatok sikertelen támadó hadműveleteket hajtottak végre a Donyeck megyében lévő Limanszk, Bahmut, Avgyijivka és Sahtarszk települések térségében.

Borítókép forrása: Ukrinform
 

 

Volodimir Zelenszkij parancsnok Donyeck
Kapcsolódó cikkek