Közélet

Zelenszkij üzent Macronnak: nem tárgyalni kell Putyinnal, hanem még több fegyvert kell küldeni Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij szerint Emmanuel Macron francia elnök csak az idejét vesztegeti, amikor tárgyalni próbál Vlagyimir Putyinnal. Az ukrán államfő azt követően adott hangot felháborodásának, hogy Macron közölte, hogy Oroszország teljes megtörését el kell kerülni és kijelentette, hogy nem szabad megalázni az orosz elnököt. Zelenszkij szerint Putyinra nem hatnak a kedves szavak, hanem az orosz elnök csak az erőből ért.

Időpocsékolás Macron részéről, hogy értelmesen próbál beszélni Vlagyimir Putyinnal – közölte Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök felháborodott azon, hogy a francia államfő kategorikusan elutasította Oroszország teljes megtörésének tervét. Macron szerint hibás elképzelés, hogy Oroszországra elsöprő katonai vereséget mérjenek és fontosnak tartja, hogy az invázió ellenére el kell kerülni az orosz elnök megalázását a nemzetközi politikában.

France's President Emmanuel Macron (R) and Ukrainian President Volodymyr Zelensky walk on the tarmac of Velizy-Villacoublay airbase as they prepare to board a flight together, en route to Brussels for a summit at EU parliament, on February 9, 2023. - Ukraine's President is set to attend an EU summit in Brussels on February 9, 2023, as the guest of honour where he will press allies to deliver fighter jets "as soon as possible" in the war against Russia.
Fotó: AFP

Zelenszkij szerint a diplomáciai út Oroszországgal elvesztegetett idő, mivel Moszkvának szerinte esze ágában sincs változtatni a hozzáállásán – írta meg a Telegraph. Szerinte a nyugati vezetőknek azt az időt, amit elfecsérelnek a párbeszédre, inkább arra kéne fordítaniuk, hogy még több támogatással segítsék elő a teljes ukrán győzelmet.

Arra a következtetésre jutottam, hogy nem tudjuk megváltoztatni az orosz hozzáállást. Ha a régi szovjet birodalom újjáépítésének álmában úgy döntöttek, hogy elszigetelik magukat a világ többi részétől, akkor nem tehetünk ellene, csak rajtuk múlik, hogy a kölcsönös tisztelet alapján együttműködnek-e a nemzetek közösségével, vagy sem

– mondta az ukrán elnök egy olasz lapnak adott interjúban. Hozzátette, hogy az államoknak nem kellene attól tartania, hogy a gazdasági szankciók túlságosan elszigetelik Oroszországot a világ többi részétől. Zelenszkij szerint Moszkva saját maga vágta el a nemzetközi közösséghez fűződő kapcsolatait, amikor elindította az inváziót egy évvel ezelőtt.

Kijevbe érkezett Biden, országszerte megszólaltak a légiriadó szirénái

Az amerikai elnök váratlan ukrajnai látogatása bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét Kijev mellett, az oroszok ellen folytatott háborúban.

Az ukrán államfőnek nem tetszik, hogy egyik legnagyobb szövetségese, Emmanuel Macron nem hajlandó teljesen lezárni a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával. Macron azon dolgozik, hogy közvetítőként segíthesse a kommunikációt Oroszország és a nyugat között. Zelenszkij szerint ez felesleges lépés, mivel addig úgysem lesznek béketárgyalások, ameddig az utolsó orosz katona el nem hagyja Ukrajnát.

Az ukrán elnök részéről a kritikus hangvétel kicsit meglepő azok után, hogy Franciaország az egyik legtöbb katonai támogatást adta országának. Emellett Macron nem rég ígéretet tett rá, hogy a végsőkig Kijev pártján áll ebben a konfliktusban.

Nem gondolom, hogy a megoldást Oroszország teljes legyőzése jelenti és el kel kerülni, hogy az oroszokat az anyaföldjükön támadás érje 

– mondta Macron a francia Le Journal du Dimanche lapnak adott interjújában.

 

Zelenszkij Macron diplomácia
Kapcsolódó cikkek