Közélet

Kijev szerint hazugság, hogy az oroszok körbezárták Bahmutot

Ukrajna szerint a videót, amelyben Prigozsin bejelentette a hírt, nem is Bahmut környékén vették fel.

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport alapítója hazudott arról, hogy a fegyveresei által állítólag bekerített, donyecki régióbeli Bahmut városában tartózkodik – írta pénteken az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ.

This video grab taken from a video posted on Telegram channel @concordgroup_official on March 3, 2023, shows Yevgeny Prigozhin, the chief of the Russian paramilitary group Wagner speaking to the camera from a rooftop at an undisclosed location. Prigozhin declared his fighters have "practically encircled" Bakhmut. - Ukrainian officials said the fighting is becoming increasingly difficult, after Russia claimed several villages near Bakhmut in recent weeks. Only around 4,500 people remain in the destroyed city, which had a population of about 70,000 before the conflict, Ukrainian officials said.
Fotó: AFP

Prigozsin rögzített egy videófelvételt, amelyben azt állítja, hogy Bahmutot körülvették az orosz erők – emlékeztetett a központ, rámutatva arra, hogy a videót viszont nem Bahmutban, de még csak nem is a város környékén rögzítették, mivel – tudomásuk szerint – Prigozsint személyi testőrsége biztonsági okokból nem engedi oda. 

A központ szerint a videót Paraszkovijivka faluban rögzítették, amelynek elfoglalását az orosz hadsereg február 20-án jelentette be.

A központ a videót provokációnak és a megszállók félretájékoztatási kampánya részének minősítette, amelynek szerinte az a célja, hogy pánikot keltsen a lakosság körében. Emlékeztetett arra, hogy Prigozsin nem először színlelte, hogy az első vonalban van, valójában viszont a hátországban tartózkodott. Januárban például egy volodimirivkai barlangból közölt fényképet, és azt állította, hogy a szoledari sóbányáknál van, ahol akkor harcok folytak – fűzte hozzá a központ.

 

Bahmut Prigozsin orosz-ukrán háború ostrom
Kapcsolódó cikkek