Közélet

Amitől mindenki fél: közös hadgyakorlatot tartott Oroszország, Kína és Irán

A dél-iráni Csabahár kikötőváros közelében tartott művelet során éles lövészetet is tartottak tengeri és légi célpontok elleni csapásokkal.

Közös hadgyakorlatot tartott az Arab-tengeren Oroszország, Irán és Kína – jelentette be szombaton a moszkvai védelmi minisztérium. A dél-iráni Csabahár kikötőváros közelében tartott művelet során éles lövészetet is tartottak tengeri és légi célpontok elleni csapásokkal.

The Russian frigate Admiral Gorshkov, left, and the Chinese frigate Rizhao 598, ahead of naval drills between Russia, South Africa and China, in Richards Bay, South Africa, on Wednesday, Feb. 22, 2023. The exercises, known as MOSI II, have been criticized by some of South Africas biggest trade partners, including the US and European Union, who have questioned the timing of the exercises, which take place one year after Russia launched its invasion of Ukraine.
Fotó: Waldo Swiegers / Bloomberg via Getty Images

A hadgyakorlatot csütörtökön és pénteken tartották az Admiral Gorskov orosz fregatt és a Nancsing kínai romboló részvételével, ám a történtekről csak most tájékoztatták a nyilvánosságot. Az Admiral Gorskov előző hónapban a Kína és Dél-Afrika részvételével tartott közös gyakorlaton is részt vett. A hajót a tengeri célpontok ellen bevethető legmodernebb orosz manőverező robotrepülőgépekkel, Cirkonokkal is felszerelték.

Útjára engedte legújabb szuperfegyverét Putyin, és ez még csak a kezdet

Útnak indult az orosz, Cirkon hiperszonikus robotrepülőgépekkel felszerelt Admiral Gorskov fregatt. A csatahajó tesztüzemét január elsején fejezték be az oroszok. Az Admiral Gorskov fregatt a teszteken még egy ezer kilométeres távolságban lévő célpontot is képes volt eltalálni a Fehér-tengeren. A hajó útnak indult, és útja érinteni fogja az Atlanti- és az Indiai-óceánt, valamint a Földközi-tengert is.

Éjjel és szombat reggel egyébként drónokkal támadta Oroszország a nyugat-ukrajnai területeket, a lengyel határtól 15 kilométerre fekvő Javoriv városa is kapott dróntalálatokat.


 

orosz-ukrán háború hadgyakorlat Kína Irán
Kapcsolódó cikkek