Kalózok támadták meg a dán tulajdonban lévő Monjasa tengerhajózási vállalat egyik olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajóját, amellyel minden kommunikáció megszűnt – közölte a vállalat szóvivője kedden. 

This undated and unlocated handout picture released by Monjasa shows the Liberian-flagged oil tanker, Monjasa Reformer, owned by Monjasa, and technically managed by Montec Ship Management. - A Danish-owned Liberian-flagged oil tanker was boarded by pirates over the weekend in the Gulf of Guinea, the owner said on March 28, 2023, adding that contact with 16 crew members had been lost.The 135-metre-long Monjasa Reformer "experienced an emergency situation" on March 25, 2023 about 140 nautical miles west of Port Pointe-Noire in Congo-Brazzaville, owner Monjasa said.
Fotó: AFP

A hajó 16 fős legénysége időben fedezékbe tudott vonulni a hajón, azonban a szombati támadás óta nem sikerült kapcsolatot létesíteni velük. 

A tankerhajó libériai zászló alatt tétlenül állt a nyílt tengeren, amikor a kalózok a Guineai-öböl térségében, a kongói Pointe-Noire kikötővárostól 260 kilométerre rájuk támadtak. 

A hajót a dániai Monjasa leányvállalata, a dubaji központtal működő Montec Ship Management nevű cég üzemelteti, amely elsőként értesítette a Guineai-öböl biztonságáért felelős brit-francia tengeri együttműködési központot. Dániának világszerte jelentős érdekeltsége van a tengerhajózásban: a biztonságos hajózás előmozdítására 2021-ben egy fregattot is kirendelt a Guineai-öbölbe, amelyet az ukrajnai háború 2022. februári kirobbanása után hazahívott. 

A Guineai-öböl az elmúlt években a tengeri kalózkodás egyik központjává vált, az ENSZ Biztonsági Tanácsának közlése szerint azonban 2021 óta kevesebb kalóztámadást regisztráltak. 

Ez annak köszönhető, hogy az országos hatóságok más nemzetek haditengerészetének segítségével határozottabban felléptek a tengeri biztonság megőrzéséért.

Hasonló kalóztámadást mutat be Paul Greengrass brit filmrendező 2013-ban bemutatott és Oscar-díjra jelölt játékfilmje, a Philips kapitány címet viselő, valós események alapján készült thriller is. A Tom Hanks főszereplésével készült film Richard Phillips hajóskapitány élményeit dolgozza fel, aki 2009-ben, 54 éves korában az afrikai partoknál szomáliai kalóztámadás áldozatául esett, és túszként ajánlotta fel magát az általa vezetett MV Maersk Alabama amerikai tartályhajó legénységének védelmében.

A kalóztámadás és a túszdráma a valóságban és a filmen is szerencsés véget ért: a hajó kapitányát és legénységét az amerikai haditengerészet elit egységének kommandósai épségben kiszabadították. Richard Phillips 2010-ben Egy kapitány kötelessége: szomáliai kalózok, SEAL-kommandósok és veszélyes napok a tengeren címmel írta meg a 14 évvel ezelőtti kalóztámadás történetét.