Közélet

Kiröhögték Lavrovot a G20-on, amikor azt mondta, az ukránok támadták meg Oroszországot

Az orosz külügyminiszter épp arról értekezett volna, hogy ők meg akarták akadályozni a háborút, ezért indították el az inváziót.

Akarata ellenére nevettette meg a közönséget Indiában, a G20-as csúcstalálkozó egyik panelbeszélgetésén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető ugyanis teljes komolysággal állította azt a színpadon, hogy Ukrajna támadta meg Oroszországot, Moszkva pedig el akarta kerülni a háborút, ezért indított inváziót. 

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 24 : Russian Foreign Minister Sergey Lavrov holds a press conference during the 77th session of the United Nations General Assembly (UNGA) at U.N. headquarters on September 24, 2022 in New York City. After two years of holding the session virtually or in a hybrid format, 157 heads of state and representatives of government are expected to attend the General Assembly in person
Fotó: Stephanie Keith / Getty Images

Lavrov nagyjából felidézte főnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt heti beszédét, aki szintén hasonló kijelentéseket tett. Csakhogy míg ott saját közegében tapsot kapott érte, Lavrovot igencsak megszégyenítve kiröhögte hallgatósága. Erről videó is készült. 

Moszkva gőzerővel próbálja magát áldozatként beállítani az Ukrajna ellen vívott háborúban. Lavrov később saját interjúpartnerével is összeveszett, mert szerinte felkészületlen volt, amikor az orosz invázióról kérdezgette. 

Nem értem, miért nem értik meg

– hangoztatta, amire újra kuncogás volt a reakció a közönség részéről a The Washington Post beszámolója szerint. 

Lavrov azt is elmondta, hogy Oroszországnak mindene megvan, ami szükséges a konfliktus kezeléséhez, és nem kérte fel a Moszkva által vezetett szövetség – amely magában foglalja Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt és Tádzsikisztánt –, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (CSTO) tagjait, hogy anyagi támogatást nyújtsanak Oroszországnak.

Az orosz külügyminiszter csütörtökön azt is mondta, hogy az orosz haderő a nagyobb hatótávolságú nyugati fegyverek Kijevbe szállítására azzal válaszol, hogy megpróbálja távolabb taszítani az ukrán erőket az orosz határtól, biztonságos ütközőzónát hozva létre.

 

Putyin orosz-ukrán háború lavrov G20
Kapcsolódó cikkek