Hosszú anyagot közölt pénteken Sam Neillről a brit Guardian, amelyben idézték tőle, hogy „valószínűleg haldoklik”, szombaton viszont a 75 éves, északír születésű új-zélandi színész Instagram-bejegyzésében jókedvűen újságolta, hogy az állapota hónapok óta javul, és hamarosan már forgatásra jelentkezik.

(FILES) In this file photo taken on September 6, 2019 actor Sam Neill arrives for the premiere of "Blackbird" during the Toronto International Film Festival in Toronto, Ontario. - March 17, 2023, actor Sam Neill has revealed he is being treated for stage-three blood cancer, writing in a memoir that he was "possibly dying" from the illness diagnosed a year ago.The New Zealander, who burst to fame after starring as Dr Alan Grant in the 1993 blockbuster "Jurassic Park", said he began treatment last March for non-Hodgkin lymphoma.
Sam Neill nem fél a haláltól. Fotó: Geoff Robins / AFP

A többek között a Jurassic Park-szériában szereplő Neillről esztendeje, 2022 márciusában derült ki, hogy súlyos beteg: miután Los Angelesben rosszul lett, kiderült, hogy hármas stádiumú vérrákja van. Eleinte a kemoterápiás kezelés sem hatott, és amikor tükörbe nézett, egy számára ismeretlen arc tekintett vissza rá, akinek kihullott a haja és szemöldöke, nem volt meg az imádott szakálla sem, úgyhogy a színész megkérdezte: „Te meg ki vagy?”

Mivel a kezelések miatt nem dolgozhatott, időtöltés céljából elkezdett történeteket írni, amiből végül önéletrajzi könyv kerekedett Did I Ever Tell You This? címmel

– az egyelőre csak eredeti angol nyelven elérhető kötet kedden jelenik meg.

Ebben bocsátotta előre, hogy haldoklik, úgyhogy valószínűleg fel kell pörgetnie az írássebességét, ugyanakkor azt is, hogy „nem fél a haláltól, de idegesítené”, mert egy-két évtizedig még elnézegetné, ahogy az unokái cseperednek és a szőlőtőkéi meg a növényei fejlődnek.

Vissza a kamera elé

Az öt évtized alatt több mint 150 alkotásban szereplő Neill ezek után önálló Instagram-bejegyzéssel jelentkezett, amelyben bejelentette, hogy nyolc hónapja javul az állapota, úgyhogy a munkához is visszatér: Anette Beninggel dolgozik majd együtt, a forgatás hét nap múlva kezdődik.

A könyvírás folyamatára is kitérő videóját optimistán zárva kért mindenkit, hogy ne a rákra fókuszáljanak, még a betegség megnevezését is kerülte:

Ne aggódjatok túl sokat »azon«, mert jól vagyok!