Lengyelország újabb tíz, német gyártmányú Leopard 2-es páncélozott harckocsit küld Ukrajnának még a héten – jelentette be a lengyel védelmi miniszter.

German Army Leopard 2 Battle Tank Display Attended by Defense Minister Boris Pistorius
Fotó: Bloomberg

Négy harckocsi már Ukrajnában van, további tízet még a héten elküldünk Ukrajnának

 – fogalmazott Mariusz Blaszczak sajtótájékoztatóján. A tárcavezető a tájékoztatót követően elindult Stockholmba, az (EU) tagországainak védelmi miniszteri találkozójára, ahol az európai biztonsági helyzet és az Ukrajnának nyújtandó támogatás a fő téma. A politikus elmondta, hogy az értekezlet alkalmából különmegbeszélést folytat Boris Pistorius német védelmi miniszterrel, aminek témája a Leopard tankok alkatrészeinek hiánya lesz. 

Hozzátette, hogy ezt a problémát elsősorban a német hadiipar tudja megoldani, de Lengyelország is készen áll pótalkatrészek gyártására. Mariusz Blaszczak szerint Lengyelország készen áll egy olyan központ létrehozására, amely az Ukrajnába szállítandó Leopard tankok javításával és szervízelésével foglalkozna.

A Leopard 2 harcskocsit Németország haditechnikai ikonjának tekintik, a világ egyik legjobb tankjának számít. A rendszerváltás előtt, 1979 óta az NSZK fegyveres erői használták, majd az egyesített Németország fő harckocsijává vált. Világszerte népszerű: többek között Kanada, Chile, Indonézia, Szingapúr, Törökország és Hollandia is vásárolt belőle.

Közben Moszkva és Kijev újabb fogolycserét hajtott végre, aminek köszönhetően 130 ukrán és 90 orosz katona térhetett haza. Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos hozzáfűzte, hogy az orosz fogságból hazatérő katonák között a legfiatalabb még nem töltötte be a 21. életévét, a legidősebb pedig nemsokára 64 éves lesz.

Ukránpárti csoport robbanthatta fel az Északi Áramlatot

A legújabb hírszerzési információk alapján egy ukránpárti csoport robbanthatta fel az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetéket a dokumentumokat ismerő amerikai tisztségviselők szerint. Arra nincs bizonyíték, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vagy közeli munkatársai részesei lettek volna a szabotázsnak, vagy hogy a csoportot az ukrán kormány utasította volna az akcióra.