Közélet

Megteltek az észak-macedón börtönök a Covid-rabokkal, ezért inkább szabadon engedik őket

Észak-Macedóniában szigorú szabályok vonatkoztak a koronavírus ellen hozott korlátozások betartására. Ez ezeket megszegő állampolgárok akár szabadságvesztésre is számíthattak, többeket ténylegesen börtönbe vetettek. A ország börtönei emiatt annyira megteltek, hogy a kormány most úgy döntött, hogy amnesztiát ad a Covid-raboknak.

Kegyelmet kapnak azok az észak-macedóniai állampolgárok, akik börtönbüntetésüket töltik, vagy akikre börtönbüntetés várt volna a koronavírus-járvány idején bevezetett elővigyázatossági intézkedések megsértése miatt ismertette a szkopjei parlament döntését a Vesti.mk észak-macedón hírportál kedden.

Fotó: AFP

A nyugat-balkáni ország törvényhozása hétfőn késő este döntött arról, hogy módosítja a vonatkozó törvényt, és amnesztiát ad mindazoknak, akikre börtönbüntetés várna, illetve azoknak is, akik már börtönbüntetésüket töltik.

A módosításra a beadvány benyújtói szerint azért volt szükség, mert az észak-macedón börtönök egyébként is túlzsúfoltak. 

A döntés mintegy háromszáz embert érint, közülük több mint kilencvenen jelenleg börtönben vannak, a többiek ügyében még eljárás folyik.

Válságálló biznisz – térképen Magyarország összes CT-je és MR-je

Habár az egy főre jutó komputertomográfiai és mágneses rezonancia berendezéseket illetően továbbra sem állunk jól uniós összevetésben, hazánknak az igényeknek megfelelő létszámú CT-je és MR-je van a Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint. Diagnosztikai központot üzemeltetni nem olcsó mulatság, évente mégis legalább 10-12 ilyen zöldmezős centrum nő ki a semmiből.

A koronavírus-járvány kitörésekor, három évvel ezelőtt, a balkáni ország törvényhozása és kormánya szigorú szabályokat hozott, amelyek célja az állampolgárok egészségének megőrzése volt. A szabályszegőkre súlyos pénzbüntetés várt. Aki ezt nem tudta kifizetni, börtönbe került. Büntették a kijárási tilalom megszegőit, illetve azokat is, akik nem tartották be az elővigyázatossági intézkedéseket.

A szigorú szabályozás ellenére a kétmilliós Észak-Macedóniában mindeddig 346 852-en fertőződtek meg, és 9662 ember halt bele a betegség szövődményeibe.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek