Udvariasan viselkedik a társadalom nagy része, nem vészesen rossz a viselkedéskultúra szintje – mondta a VG Podcastnek Görög Ibolya protokollszakértő. A való képet az torzítja, hogy sokkal jobban odafigyelünk a rossz példákra, a neveletlen viselkedés, a tiszteletlenség sokáig bennünk él. Az apró gesztusokat, ha megkapjuk a tiszteletet, hajlamosak vagyunk elfelejteni.

A legnagyobb probléma a tegeződés-magázódás körül van a szakértő szerint.

Passengers,Sitting,On,Bus,Sending,Text,Messages
Fotó: Shutterstock

Sokszor gondot okoz, hogy tömegközlekedéskor szinte kizárólag mindenki a telefonját böngészi, ahelyett, hogy az utastársak beszélgetnének egymással. 

Másik sarkaltos pont a borravaló kérdése. 

Nem szabad elfelejteni, hogy eredetileg akkor fizettünk pluszt a számlára, ha elégedettek voltunk, például egy étteremben nagyon finom volt az étel, vagy kimagasló volt a kiszolgálás. Mára a helyzet finomodott: ugyanis sokszor a munkaadók beleszámolják a borravalót az adott alkalmazott fizetésébe. Ugyanakkor például a fodrásznál vagy éppen a villanyszerelőnek nem kell borravalót adni, ugyanis ezek a vállalkozó maguk határozzák meg azt az árat, amelyért nekik megéri dolgozni, így ezt nem szükséges megtoldani – mondta a szakértő.  

 

Keresse a VG Podcastet a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast