BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Luxembourg, Luxembourg - Oktober 3, 2014: The European Court of Justice on Kirchberg Plateau in Luxembourg

Most Luxembourgból kapták a pofont a lengyelek

Jogellenesnek találta Lengyelország fakivágási politikáját az EU legfelső bírósága, amely a költő madarak védelmére kelt.

Az EU legfelső bírósága csütörtökön kimondta, hogy Lengyelország erdőgazdálkodási gyakorlata, amely a madarak költési időszakában engedélyezi a fák kivágását, törvénysértő, ellentétes az uniós természetvédelmi szabályokkal – írta a Politico.

Luxembourg, Luxembourg - Oktober 3, 2014: The European Court of Justice on Kirchberg Plateau in Luxembourg
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság 2021-ben vitte bíróság elé Lengyelországot, azzal érvelve, hogy a kormány döntése, amely szerint a védett madárfajok költési időszakában engedélyezi a fakivágásokat, sérti az uniós természetvédelmi jogszabályokat. A tervek a madarak élőhelyeit veszélyeztették, egyes területeken pedig el is pusztították az állományt a testület szerint.

Varsó azzal utasította el ezt az érvelést, hogy nemzeti jogszabályai előírják az erdők fenntartható kezelését, és erdőgazdálkodási politikája környezetbarát.

A csütörtöki ítéletben az Európai Unió Bírósága a bizottságnak adott igazat, és megállapította, hogy a Lengyelországban folytatott fakivágások környezetromboló hatásúak. Ezenfelül a bíróság szerint a lengyelek megsértették az igazságszolgáltatáshoz való szabad hozzáférés jogát azzal, hogy megakadályozták a környezetvédelmi csoportokat az állami erdőgazdálkodási tervek bíróság előtti megtámadásában.

Nem ez az első eset, hogy Lengyelországot erdőgazdálkodása miatt elítéli az EU legfelsőbb bírósága. Öt évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a lengyel félnek fel kell hagynia az erdőirtásal a védett Bialowieza környékén. 

A csütörtöki ítélet arra kötelezi Lengyelországot, hogy módosítsa nemzeti jogszabályait, és hozza összhangba erdőgazdálkodási terveit a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó uniós jogszabályokkal.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.